Zanimivosti

Folklorni večer na Miklavževo

M. B.-J.
8. 12. 2014, 21.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Člani metliške folklorne skupine Ivan Navratil so v metliškem kulturnem domu na god sv. Miklavža pripravili prireditev, ki so ji dali naslov Miklavžev bal.

M. B.-J.

Da so se odločili pripraviti folklorni večer prav na ta dan, ni bilo naključje, saj 6. decembra goduje zavetnik metliške župnijske cerkve. V Metliki sicer v preteklosti takšni bali niso bili preveč v navadi. Vsaj tako je mogoče razbrati iz zgodovinskih zapisov. Zato pa so bili toliko bolj običajni v nekaterih drugih krajih.

M.B.-J.

Na metliškem Miklavževem balu so se predstavili vsi člani domače folklorne skupine, ki plešejo, pojejo, igrajo ali se igrajo. Tako so zaigrali tamburaši pod vodstvom Staneta Križa. Nastopil je podmladek skupine, torej Navratilovčki, ki jih uči Mateja Vukšinič, pomaga pa ji Teja Gornik.

Osemčlanska pevska skupina Navratilovi pevci je zapela pod vodstvom staroste folklorne skupine Janka Bračike. Seveda ni manjkal niti ples. Mlajši in starejši plesalci, ki vadijo pod vodstvom Tomaža Žuglja, so zaplesali plese z vseh koncev Bele krajine.

M.B.-J.

Večer si je zamislil Stane Križ, ki je tudi vodil skupne vaje. In kot je dejal Matjaž Rus, ki je prireditev povezoval, bo bal, če se je prijel, tudi prihodnje leto, sicer pa ne več. A po odzivu obiskovalcev prireditve, ki so do zadnjega kotička napolnili kulturni dom, bi bilo najboljše, da se folkloristi kar začnejo pripravljati na naslednji Miklavžev bal.