Zanimivosti

Avtomobilski zaklad

A.Š.
8. 12. 2014, 21.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Avtomobilski detektivi, ki po vsem svetu iščejo pozabljene dragulje, so v Franciji našli dragoceno zbirko avtomobilov in ji takoj nadeli ime Baillonova kolekcija.

Roger Baillon je bil v petdesetih letih eden najbolj prepoznavnih podjetnikov na zahodu Francije. Vodil je svoje prevozniško podjetje, a njegova strast so bili avtomobili. Postranska dejavnost je bila zbiranje ostarelih avtomobilov in njihova restavracija, a ko je imel zbirko 110 avtomobilov, je sredi sedemdesetih njegovo prevozniško podjetje propadlo in bil je prisiljen prodati 50 avtomobilov.

Ostalih 60 je še imel v svoji lasti in za njimi se je izgubila vsaka sled. Mislili so, da je Baillon avtomobile prodal, a so jih pred nekaj tedni našli napol razpadajoče na posestvu njegovih naslednikov.

V tej zbirki je med drugim tudi avtomobil znanega igralca Alaina Delona, ki se je nekaj časa vozil v ferrariju 250 GT SWB california spider iz leta 1961, s številko šasije 2935. Samo njegova vrednost je ocenjena na okrog 10 milijonov evrov, saj so pri Ferrariju izdelali le 37 primerkov. Poleg ferrarija velja omeniti še maserati A6G gran sport frua iz leta 1956 (ocenjena vrednost 1,2 milijona evrov), talbota lago T26 cabriolet, hispana suizo H6B cabriolet, kup bugattijev, fordov in delahayev.

Te avtomobile bodo zdaj ponudili na posebni dražbi 6. februarja prihodnje leto na salonu Retromobile v Parizu. Ni dvoma, da se bodo zbiratelji za čudovito kolekcijo, pa čeprav ne v najboljšem stanju, dobesedno stepli.