Zanimivosti

Merklova proti nevtralnosti interneta

STA
5. 12. 2014, 15.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel je pozvala k izjemam pri načelu internetne nevtralnosti. Določene storitve, kot so avtomobili brez voznika ali operacije na daljavo, bi morale po njenem imeti možnost višje kakovosti spletne povezave.

Reuters

Njeno stališče je v nasprotju z mnenjem ameriškega predsednika Baracka Obame, ki je 10. novembra dejal, da ponudniki interneta ne bi smeli prilagajati kakovosti povezave različnim uporabnikom.

Telekomunikacijska podjetja si prizadevajo, da bi lahko določenim uporabnikom zagotovila boljši dostop do interneta. Tako bi na primer lahko podjetje, ki ponuja filme, ob doplačilu zagotovilo boljšo sliko kot drugi ponudniki, ki sicer uporabljajo isto spletno povezavo.

Aktivisti so prepričani, da bi morali privilegirani dostop do interneta prepovedati. Hitrejša povezava za enega uporabnika namreč avtomatično pomeni počasnejšo povezavo za drugega. K nevtralnosti interneta je pozval tudi Evropski parlament.

Kanclerka je sicer menila, da je bi morala biti prva prioriteta zagotoviti večjo razširjenost širokopasovnih povezav. "Nima smisla govoriti o nevtralnosti interneta, če zmogljivosti dejansko niso na voljo," je opozorila.

Merklova je pozvala tudi h krepitvi digitalnih podjetij in rahljanju pravil za start-upe. Osredotočanje na digitalno strategijo bi po njenem mnenju lahko pomagalo zmanjšati brezposelnost med mladimi in okrepiti počasno evropsko gospodarsko rast.