Zanimivosti

Spor med Samsungom in Applom na pritožbenem sodišču

M.J.
5. 12. 2014, 12.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Južnokorejski Samsung Electronics je na ameriškem pritožbenem sodišču predstavil svoje argumente, s katerimi izpodbija obsodbo iz leta 2012 zaradi kopiranja iphonov in ipadov ameriškega rivala Apple. Zaradi kršenja patentov je sodišče Samsungu naložilo 930 milijonov dolarjev kazni

Reuters

Samsung želi doseči razveljavitev obsodbe zaradi domnevnega kopiranja pri proizvodnji njegovih pametnih telefonov in tabličnih računalnikov. Postopek je na sodišču stekel v četrtek.

Gre za nov korak v dolgoletnem boju med velikima rivaloma, ki se že več let spopadata na sodiščih po svetu in eden drugega obtožujeta nezakonitega kopiranja in kraje patentov pri izdelavi pametnih naprav. Avgusta sta sicer dosegla dogovor, s katerim sta umaknila vse tožbe zaradi patentov, razen tistih v ZDA.

V primeru, ki je pred sodiščem znova stekel v četrtek, želi Samsung doseči razveljavitev odločitve sodišča iz Kalifornije. Leta 2012 je bil namreč južnokorejski proizvajalec obsojen zaradi kršenja patentov, Applu pa bi moral plačati 1,049 milijarde dolarjev odškodnine. Kazen je bila kasneje znižana na 930 milijonov dolarjev.

Samsungova pravna zastopnica Kathleen Sullivan je na sodišču izpostavila, da Samsungovi telefoni med drugim nimajo Applovega logotipa, nimajo "domačega" gumba, primerljivega s tistimi na iphonih, ter imajo zvočnike postavljene drugače kot Applovi izdelki.

Applu bi namreč moral Samsung izplačati praktično ves dobiček, ki ga je ustvaril s svojimi pametnimi telefoni. Odvetnica je to izpostavila kot "absurdno" in odločitev primerjala z zaplembo celotnega dobička, ustvarjenega ob prodaji avtomobila, zaradi kopiranja držala za pijačo v njem.

Applov zagovornik William Lee je te trditve zavrnil, češ da gre v primeru za veliko več kot "držalo za pijačo". Višina kazni je po njegovem prepričanju ustrezna.

Tričlanski sodni senat zaenkrat še ni namignil, kateri strani je bolj naklonjen. Jasno pa ni niti, kdaj bi lahko prišlo do razsodbe.

V drugem sodnem postopku v Kaliforniji, ki se nanaša na novejše mobilne naprave, je sicer sodišče Applu letos prisodilo le okoli 120 milijonov dolarjev odškodnine, čeprav je Apple zahteval 2,2 milijarde dolarjev.