Zanimivosti

FOTO: Znotraj sibirskega kraterja

jp
16. 11. 2014, 09.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Pričujoče fotografije razkrivajo čarobno lepoto skrivnostnega sibirskega kraterja, premera 30 metrov – enega od treh, ki so se pred časom skrivnostno pojavili v Rusiji.

Arhiv Svet24
Znanstvenikom se je zaradi zmrznjene prsti pred časom uspelo spustiti v enega od kraterjev.

Fotografije so rezultat raziskav sibirskih znanstvenikov, ki te nenavadne pojave proučujejo, da bi bolje razumeli, kako so sploh nastali. S tem namenom so se raziskovalci s plezalno opremo spustili dobrih deset metrov globoko v enega izmed kraterjev, kjer se nahaja zamrznjeno jezero.

Arhiv Svet24

Skrivnostni kraterji

Nastanku skrivnostnih kraterjev so pričakovano sledile številne teorije o njihovem izvoru – od meteoritov in vojaških poskusov do celo nezemljanov. Nekateri znanstveniki, med njimi Igor Jelcev z inštituta Trofimuk v Novosibirsku, so prepričani, da so kraterji posledica eksplozij plinskih hidratov. Ti so ledu podobne oblike vode, ki vsebujejo plinske molekule, predvsem metan, najti jih je mogoče na območju permafrosta in v določenih predelih oceanov. Tako naj bi izredno toplo poletje odtalilo pline, ujete v slojih pod površjem, zaradi česar naj bi prišlo do nastanka kraterjev.

Arhiv Svet24

Znotraj brezna

Znanstvenikom se je zaradi zmrznjene prsti končno uspelo spustiti v enega od kraterjev, vsi podobni poskusi v poletnem času so namreč spodleteli. Vladimir Puškarev, direktor ruskega centra arktičnega raziskovanja in vodja odprave, je pozneje povedal: »Uspelo se nam je spustiti v krater, odprava je bila popoln uspeh. Pomagali smo si s plezalno opremo, na roko pa nam je šel zmrznjen teren. Opravili smo meritve, ki jih je treba analizirati in narediti zaključke.« Do takrat, je še dejal, raje ne bo ugibal, kaj je bil vzrok za nastanek kraterjev. Znanstveniki so meritve izvajali v temperaturah, ki so krepko pod lediščem. Dostopni deli so zdaj, ko so tla zmrznjena, globoki slabih 17 metrov. Po ocenah znanstvenikov naj bi globel v poletnem času v globino merila približno 60 metrov.