Zanimivosti

Renault je »in«

15. 11. 2014, 20.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Možje v modrem v zadnjih dveh mesecih opažajo, da so tatovi avtomobilov očitno rahlo opešali, saj beležijo upad števila tatvin jeklenih konjičkov. Kljub temu med najbolj priljubljeni znamkami ostaja Renault, sledijo znamke Volkswagen, BMW, Audi in Opel.

arhiv Policije
slika je simbolična

Med statusne simbole Slovencev spada jekleni konjiček, s katerim se radi ponašamo tako na cesti kot na domačem dvorišču. Vendar se pogosto zgodi, da za njegovo zaščito pred dolgimi prsti nepridipravov naredimo premalo. Po policijskih podatkih letno tatovi ukradejo oziroma odvzamejo okoli 1300 motornih vozil. Tatovi so najraje na delu med enajsto uro zvečer in peto uro zjutraj. Najbolj iskane znamke so Renault, Volkswagen, BMW, Audi in Opel.  

In kje radi oprezajo izurjeni tatovi? Kot pravijo iz generalne policijske uprave, je večina motornih vozil ukradena s parkirišč v večjih urbanih središčih, posamezna vozila pa so ukradena tudi izpred stanovanjskih hiš oziroma garaž. Dejstvo je, da je večina vozil ukradena v bližini glavnih prometnih cest, večina v prestolnici, v bližini avtocestnega obroča okrog Ljubljane. Za eno bolj prikladnih tarč za storilce veljajo parkirišča pred otroškimi vrtci. Ker se po navadi staršem mudi v službo, v naglici parkirajo in pozabijo zakleniti avtomobil, za nameček v njegovi notranjosti pustijo torbico skupaj z denarnico, ki kar kliče zmikavta. Ta pa po slovenskem reku, priložnost dela tatu, razbije steklo in po hitrem postopku zagrabi torbico in jo ucvre s kraja dogodka.

Če so nekoč avtomobile kradli za preprodajo, predvsem v države na jugu Balkana, je zdaj tak »trend«, da zmikavti ukraden avto razstavijo na dele in jih uporabijo za popravilo poškodovanih vozil. Tako pridobljene rezervne dele storilci prodajo na črnem trgu vnaprej znanim kupcem. Zato nam policisti polagajo na srce, naj ne kupujemo rezervnih delov, katerih poreklo ni znano, saj s tem posredno podpiramo nečedne dejavnosti nepridipravov. So pa letos možje v modrem v Sloveniji prijeli dve združbi, ki sta rezervne dele prodajali v sosednjo Hrvaško in Avstrijo.

Da ne ostanemo brez svojega priljubljenega avtomobila, seveda največ lahko naredimo sami. Za enega učinkovitih ukrepov velja, da si omislimo alarmno napravo s sireno in blokado motorja ali skrito stikalo, ki omogoči prekinitev motorja. Kot pravijo policisti, je dejstvo, da v Sloveniji ne beležijo tatvin motornih vozil, ki so imela dodatno vgrajene alarmne sisteme in mehanske naprave, ki preprečujejo tatvine motornih vozil. Opažajo pa tatvine vozil, ki imajo tovarniško vgrajene zaščitne sisteme.