Zanimivosti

Ko se mošt v vino spremeni

B. B., T. J. G.
12. 11. 2014, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na god sv. Martina se mošt spremeni v vino in v vseh vinorodnih okoliših so se včeraj vrstila vesela martinovanja, med drugim tudi na novomeškem Glavnem trgu.

B. B., T. J. G.

B. B., T. J. G.

Tudi novomeški vinogradniki so praznovali praznik sv. Martina, ki sicer, kot je na blagoslovu mošta na Glavnem trgu povedal pater Krizostom Komar, ni imel prav veliko z vinom, so ga pa nekoč v vinorodnih delih Francije zelo častili. God praznuje ravno med prvo pokušino mladega vina. »Da bi ga pili z veseljem in hvaležnostjo ter tudi po pameti,« je ob blagoslovu še poudaril pater Komar.

B. B., T. J. G.

Vrsta martinovanj je v teh krajih potekala že pretekli konec tedna, še več se jih bo zvrstilo ta vikend. V dneh okoli martinovega pa so aktivni tudi policisti. Njihova kampanja nosi zgovoren naslov »0,0 šofer – trezna odločitev«, cilj pa je jasen: z njo želijo zmanjšati število prometnih nesreč, ki se zgodijo pod vplivom alkohola in drog.

V kampanjo se je vključila tudi novomeška enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Pripravili so likovni natečaj, v katerem je sodelovalo 906 učencev in otrok iz 22 šol in vrtcev. Včeraj so otroci skupaj s policisti sodelovali tudi v ulični akciji. Policisti so ustavili naključne udeležence v prometu, opravili kontrolo dokumentov in alkotest, otroci pa so voznikom podarili sliko s sporočilom in zloženko o alkoholu. Z akcijo so poskusili potrkati na vest voznikom, da bi res sedli za volan trezn