Zanimivosti

V indijski bolnišnici ubili več kot 4000 podgan

STA/G.G.
8. 11. 2014, 18.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V državni bolnišnici v Indiji je služba za zatiranje škodljivcev v dveh dneh iztrebila okrog 4400 podgan. Po navedbah podjetja Laximi Fumigation Pest Control Service pa na območju kompleksa bolnišnice Maharaja Yeshwantrao v mestu Indore živi še več kot 10.000 podgan.

Arhiv Svet24

Kompleks bolnišnice sicer obsega sedem poslopij in okrog 40.000 kvadratnih metrov zemljišč. "Doslej smo obdelali le del zemljišča. Na njem je najmanj 1000 podganjih gnezd, v vsakem pa po ocenah živijo štirje do osem glodavcev. Dela v poslopjih pa še niti nismo začeli," je povedal vodja podjetja za zatiranje škodljivcev Sanjay G. Karmakar.

Njegovo podjetje podgane vsak dan privablja z drugo hrano, ki vsebuje pesticide. "En dan uporabimo kikirikije, drug dan praženo čičeriko in tako naprej," je povedal Karmakar. "Če ena podganja družina pogine po zaužitju določene hrane, se druge podgane te hrane ne bodo dotaknile. Zato moramo spreminjati meni," je pojasnil razloge za takšno strategijo. Operacija iztrebljanja v tej bolnišnici se je začela že 28. oktobra, trajala pa naj bi do 4. decembra,

Karmakarjevo podjetje je podobno nalogo v tej bolnišnici izvedlo že leta 1994, potem ko je v sosednji zvezni državi izbruhnila epidemija pljučne kuge. V bližnjem krematoriju so sežgali kar 12.000 podgan.

Maharaja Yeshwantrao je z 950 posteljami ena največjih državnih zdravstvenih ustanov v indijski zvezni državi Madhya Pradesh. Za poplavo podgan naj bi bilo krivo neustrezno in pomanjkljivo odstranjevanje odpadkov.