Zanimivosti

Akciji se lahko pridruži vsak

Sašo Avramovič/STA
27. 10. 2014, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Zavod za gozdove Slovenije in Zveza tabornikov Slovenije 15. novembra pripravljata vseslovensko prostovoljno akcijo.

Arhiv Svet24

Z akcijo bodo obnovili del v žledolomu poškodovanih gozdov. Posadili bodo okrog 26.000 sadik, kar ustreza površini približno 12 hektarom gozda, akciji pa se lahko pridruži vsak.

Podobno količino sadik bomo posadili tudi prihodnjo pomlad in v naslednjih letih. Sajenje sadik gozdnega drevja je enostavno opravilo, zato se akcije lahko udeležijo prostovoljci vseh generacij, so v sporočilu za javnost pozvali gozdarji in taborniki. Delovne lokacije, prijave in zbirna mesta po Sloveniji bodo znani v prihodnjih dneh na spletni strani www.obnovimo-gozdove.si.

Ob slabem vremenu bodo sajenje izpeljali teden dni pozneje, 22. novembra. Prostovoljci naj se akcije udeležijo primerno obuti in oblečeni ter opremljeni z rovnico ali krampom, s katerim bodo skopali jamice za sadike. Prav tako bodo dobrodošle delovne rokavice in plastične vreče ali torbe, v katerih bodo prenašali sadike po delovišču in tako preprečili, da bi se korenine sadik med delom izsušile.

Če želi kdo prispevati za sadiko drevesa, lahko to še vedno stori tako, da pošlje ključno besedo GOZD na številko 1919. Žled je na začetku leta prizadel več kot polovico slovenskih gozdov in poškodoval skoraj 10 milijonov kubičnih metrov lesa ali 25 milijonov dreves, ki jih bo treba posekati. »Pri obnovi gozdov bomo izkoristili naravne procese pomlajevanja, deloma pa bomo morali pomagati gozdu s sajenjem sadik gozdnega drevja. V obnovo gozdov s sajenjem bo treba vložiti približno 2,5 milijona sadik,« je pred akcijo pojasnil prvi mož zavoda za gozdove Damjan Oražem.