Zanimivosti

V londonskem muzeju poklon Sherlocku Holmesu

STA/M.J.
19. 10. 2014, 08.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V londonskem mestnem muzeju je od petka na ogled razstava, posvečena "človeku, ki ni nikoli živel in ne bo nikoli umrl", Sherlocku Holmesu. Razstava, ki obiskovalce v svet znamenitega detektiva sprejme skozi skrivna vrata v knjižnici, se ponaša z eksponati, kot je rokopis Holmesovega očeta Arthurja Conana Doyla.

"Sherlocka in njegove predmete - pipa, povečevalno steklo in kapa - v trenutku prepoznajo po vsem svetu," je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil vodja muzejske zgodovinske zbirke Alex Werner.

Največja razstava, posvečena detektivu v zadnjih 60 letih, je razdeljena na tri dele: prvi je namenjen knjigam, drugi viktorijanskemu Londonu, tretji pa predmetom, ki so Holmesa zasidrali v skupinski spomin.

Omenjeni Doylov rokopis razkriva rojstvo lika detektiva, poleg njega pa je med drugim razstavljen tudi suknjič, ki ga je v priljubljeni seriji BBC nosil igralec Benedict Cumberbatch.

"Lik Sherlocka Holmesa ima v sebi nekaj brezčasnega. Zelo pomirjujoče je imeti lik super človeka, na katerega se lahko obrneš, ko imaš kakšen problem, in veš, da ga bo rešil," je dejal kurator Pat Hardy.

Razstava bo v Museum of London na ogled do 12. aprila prihodnje leto.