Svet

V Vatikanu beatifikacija Pavla VI. in sklep sinode o družini

M.J.
19. 10. 2014, 08.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Papež Frančišek bo danes papeža Pavla VI., ki je katoliško cerkev vodil v času težavnega obdobja po prelomnem drugem vatikanskem koncilu, razglasil za blaženega. Beatifikacija bo potekala na slovesni maši ob sklepu dvotedenske sinode o družini, ki je tako kot pred desetletji koncil dodobra razburkala cerkvene kroge.

Reuters

Pavel VI., poimenovan tudi koncilski papež, je bil na čelu Cerkve od leta 1963 do leta 1978, čudež na njegovo priprošnjo, kar je pogoj za beatifikacijo, pa je papež Frančišek odobril 9. maja letos. Pri čudežu gre za medicinsko nepojasnjeno ozdravljenje otroka v maternici, do katerega je prišlo leta 2001 v ZDA.

Beatifikacija človeka, ki uteleša koncil, s katerim se je Cerkev odprla drugim veram in svetu, ima zaradi časovne umestitve ob koncu občutljive sinode o družini še posebno simbolično vrednost. Izredna sinoda o pastorali družine je zaradi obravnavane tematike razburkala cerkvene kroge že pred in še bolj med samim srečanjem, ki se ga je udeležilo kakih 200 škofov in laikov.

Ti so pretresali občutljivo tematiko, ki sega od obravnave vnovič poročenih ločencev, sestavljenih družin, homoseksualnosti, umetne oploditve, splava in podpore materam samohranilkam do nasilja in spolnih zlorab v družinah.

V soboto objavljeni poslanici pred zaključkom sinode so škofje zapisali, da katoliška cerkev ne sme nikogar izključevati, konkretnejših opredelitev glede posameznih vprašanj pa niso vključili.

Po tem sta bila pred škofi sicer še razprava in glasovanje o končnem poročilu sinode. Dokončne odločitve bo tako ali tako prinesla šele redna sinoda, ki bo potekala oktobra prihodnje leto.