Svet

Kljub intenzivnim pogovorom nove žrtve spopadov

STA/M.J.
18. 10. 2014, 16.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na vzhodu Ukrajine se je kljub nadaljevanju prizadevanj za rešitev krize nadaljevalo nasilje. V spopadih med ukrajinskimi silami in proruskimi separatisti sta danes umrla dva civilista. Vojska je poleg tega sporočila, da sta v zadnjem dnevu umrla tudi dva ukrajinska vojaka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Twitter

V Donecku, največjem mestu na vzhodu Ukrajine pod nadzorom separatistov, je raketni izstrelek zadel hišo v stanovanjskem predelu. Po navedbah novinarjev AFP sta umrla dva civilista. Že v dopoldanskih urah so z območja letališča pri mestu odmevali streli.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Volodimir Poliovi, sta v zadnjih 24 urah umrla tudi dva vojaka. Za enega je bil usoden strel ostrostrelca, za drugega pa izstrelek med obstreljevanjem. Poliovi je obtožil separatiste, da še naprej kršijo prekinitev ognja na več območjih, med drugim na letališču v Donecku.

V spopadih na vzhodu Ukrajine je od aprila umrlo več kot 3700 ljudi. Nasilje se nadaljuje kljub dogovoru o prekinitvi ognja, ki sta ga strani dosegli v začetku septembra.

Reuters

Več srečanj med predsednikoma Rusije in Ukrajine Vladimirjem Putinom in Petrom Porošenkom ter evropskimi voditelji v petek v Milanu ni prineslo bistvenega napredka na poti do miru. Strani sta sicer zbližali stališča glede določenih vprašanj, kot je nadzor meja z brezpilotnimi letali.

Predsednika Rusije in Ukrajine sta poleg tega dosegla nekaj napredka v plinskem sporu med državama. Pogajanja o tem naj bi se nadaljevala v torek v Bruslju in EU upa, da bo Rusija obnovila dobavo plina Ukrajini, saj bi lahko sicer spor vplival na dobavo ruskega plina Evropi.