Svet

V Nepalu še naprej iščejo žrtve snežnega neurja

STA/M.J.
18. 10. 2014, 12.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nepalu se nadaljuje reševalna akcija pogrešanih, potem ko so priljubljeno krožno pot Annapurna v Himalaji pred dnevi zajele snežne nevihte in posledično tudi snežni plazovi. Po navedbah nepalske vlade naj bi življenje izgubilo 39 ljudi, pojavljajo pa se različna poročila o številu pogrešanih.

Helikopterji visoko v Himalaji pomagajo reševalcem pri iskanju pogrešanih pohodnikov, pojavljajo pa se skrbi, da bodo našli še več trupel.

Doslej naj bi s prizadetega območja po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na podatke nepalske policije, rešili že najmanj 385 ljudi. Številni od njih so utrpeli hude ozebline in nekaterim bodo morali tudi amputirati okončine, poroča britanski BBC.

Po navedbah vlade je sedaj ključna naloga rešitev ujetih pohodnikov. Po navedbah nepalskega turističnega ministrstva je na območju ujetih še od 20 do 25 ljudi, ki pa so na varnem.

Vlada pa zmeda glede števila pogrešanih, saj seznama imen še ni, ker so pohodniki na pot Annapurna odrinili z različnih izhodiščnih točk, nato pa so jih rešili v različnih okrožjih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med doslej najdenimi mrtvimi pohodniki so bili državljani Nepala, Izraela, Kanade, Indije, Slovaške in Poljske.

Krožna pot Annapurna, za katero pohodniki potrebujejo od dva do tri tedne, je zelo priljubljena in se na njo predvsem na začetku leta in jeseni poda veliko število alpinistov. Snežne nevihte so za ta čas na tem območju precej neobičajne, po mnenju vremenoslovcev pa je poslabšanje vremena povezano s ciklonom Hudhud, ki je nedavno zajel Indijo.