Zanimivosti

VIDEO: Družino je 42 dni vlekla za nos

J.P.
7. 9. 2014, 20.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Petindvajsetletna Zilla van den Born je odpotovala na jugovzhod Azije, od koder je svoji družini in znancem vestno pošiljala fotografije. Tako so vsaj mislili.

Zilla je namreč svoj dopust v resnici preživela kar v rodnem Amsterdamu, kjer so nastajale domnevno avtentične fotografije.

Povod za domiselno potegavščino je bil univerzitetni projekt, s katerim je skušala dokazati, da fotografije in statusi, objavljeni na socialnih omrežjih, niso nujno odraz resničnega življenja. »Hotela sem dokazati, da filtriramo tisto, kar objavimo na socialnih omrežjih,« je razložila. »Tako ustvarjamo idealen spletni svet, katerega resničnost ne more dohajati. Takšno izkrivljanje pa je danes nekaj povsem običajnega. Vsi se zavedamo, da so fotografije fotomodelov obdelane. Pogosto pa spregledamo, da tudi sami na podoben način obdelujemo določene vidike naših življenj.«

»Hotela sem dokazati, da filtriramo tisto, kar objavimo na socialnih omrežjih.« - Zilla van den Born 

Njeni znanci so tako bili prepričani, da je pet tednov preživela na potovanju v Aziji – obiskala naj bi Tajsko, Kambodžo in Laos. Družina jo je pospremila na letališče, ona pa se je pozneje z vlakom odpeljala nazaj v Amsterdam. Tam se je 42 dni skrivala v svojem stanovanju in s pomočjo računalniškega znanja svojo podobo vstavljala v razne fotografije tropskih letovišč in idiličnih plaž. Z malo iznajdljivosti je fotografije sebe v domačem bazenu obdelala tako, da so izgledale bolj eksotično. Vse tradicionalne jedi je pripravila v svoji kuhinji ali pa jih naročila iz katere od restavracij z azijsko hrano. Tudi fotografija z budističnim menihom je nastala kar v Amsterdamu, v enem od tamkajšnjih templjev. Ko se je s svojimi starši v živo pogovarjala preko spleta, je s pomočjo božičnega okrasja svojo sobo preuredila v tajsko hotelsko sobo. Načrt ji je popolnoma uspel, saj so ji nasedli vsi. Spregledali so celo nizozemske poštne znamke na razglednicah iz Tajske. Seveda pa ni pozabila snemati, ko je svojim znancem razkrila resnico.