Zanimivosti

Nujno preberite, če vas je strah letenja

J.P.
30. 8. 2014, 19.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Osebja letalskih družb že vrsto let opozarjajo potnike, naj med vzletanjem in pristajanjem izključijo svoje elektronske naprave, ker bi te lahko ponagajale navigacijski opremi letal. Pri avstralski letalski družbi Virgin pa so se odločili narediti konec temu mitu – potnikom bodo namreč dovolili neprekinjeno uporabo elektronskih naprav med letom.

Predstavljamo še deset resnic in neresnic o letalskem prometu, ki burijo domišljijo vseh tistih, ki imajo pod nogami najraje trdna tla. Takšnih mitov je več: od manipulativnih kisikovih mask pa do pepelnikov v sanitarijah letal.

1. Človeške odpadke izplakujejo kar med letom: mit

Človeške odpadke na letalih hranijo v posebnem rezervoarju, dokler to ne pristane. Rezervoar je mogoče izprazniti le od zunaj, zato je fizično nemogoče, da ga pilot izpraznil med letom. Ljudje sicer redno poročajo o »modrem ledu«, ki pada z neba – šlo naj bi za človeške odpadke, pomešane s kemikalijami v straniščih na letalih, ki zmrznejo na veliki višini. Preiskave nato povečini pokažejo, da gre za ptičje iztrebke.

2. Na letalu lahko obtičiš na stranišču: skoraj gotovo mit

Na stranišču je mogoče obtičati le, če je potnikovo telo ravno prave oblike, da med sedenjem pride do tako močnega tesnjenja, da se ustvari vakuum. To pa je skoraj nemogoče.

Pri avstralski letalski družbi Virgin bodo potnikom dovolili neprekinjeno uporabo elektronskih naprav med letom.

3. Kisikove maske »zadenejo«: mit

Teorijam zarote navkljub kisikove maske na letalih omogočajo dihanje, če v letalu na visoki višini pride do umanjkanja pritiska. Trditve, da maske pomirjajo vznemirjene potnike, kakršne smo lahko slišali v filmu Klub golih pesti, so iz trte izvite.

4. Previdno pri pitju vode: dejstvo

Ameriška raziskava iz leta 2009 je pokazala, da je bila kvaliteta vode na enem od sedmih letal pod varnostnimi standardi – tako so denimo zaznali prisotnost bakterije E. coli. Tudi ko z vodo na letalih kuhajo kavo ali čaj, ta pogosto ne doseže dovolj visokih temperatur, da bi pomrle vse bakterije.

5. Letala so polna bacilov: mit

Številni so prepričani, da je zrak na letalu poln bacilov. V resnici je ta dodobra filtriran in čistejši kot običajno. Zrak na letalu je zmes krožečega in svežega. Zrak, ki prihaja iz kompresorjev motorjev, je ohlajen in filtriran, nato pa pomešan s svežim. Filtri v spodnjem delu trupa letala pa menda polovijo med 94 in 99,9 odstotki bakterij v zraku.

6. Pladnji za hrano so pravo leglo bacilov: dejstvo

Raziskovalci so leta 2007 na 60 odstotkih pladnjev treh največjih ameriških letalskih prevoznikov odkrili sledove bakterije zlati stafilokok, ki povzroča različne bolezni, od kožnih okužb do življenjsko ogrožajočih bolezni.

7. Če bi med letom odprli vrata, bi potnike posrkalo ven: mit

Ker je kabina med letom pod pritiskom, je vrata praktično nemogoče odpreti. Teoretično bi sicer zaradi pritiska v primeru odprtih vrat ljudi posrkalo ven, a, še enkrat, vrat se med letom ne da odpreti.

8. Letalo zaradi udara strele lahko strmoglavi: mit

Strela v komercialna letala udari vsaj enkrat na leto, vendar pa je to nazadnje bil vzrok za strmoglavljene leta 1967. Letala morajo namreč prestati poseben preizkus, v katerem preverijo, da v primeru udara tok potuje od enega konca letala, na primer nosu, do drugega, torej repa, kjer tudi izstopi.

9. Na letalu se je mogoče hitreje napiti: mit

Za slednje ni nikakršne znanstvene podlage. Bolj verjetno je, da je pravi dejavnik lahka dostopnost do alkohola med letom.

10. Kajenje v sanitarijah je prepovedano, a so ta vseeno opremljena s pepelniki: dejstvo

Čeprav je kajenje na letalih prepovedano že več kot deset let, morajo pepelniki vseeno biti na voljo v primeru, da se kadilec skušnjavi ne more upreti. Tako se lahko na varen način znebi potencialno nevarnega ogorka.