Zanimivosti

LG-ju je s tem pametnim telefonom le uspelo

Marjan Kodelja, Moj mikro
30. 8. 2014, 13.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

LG vztraja pri zaslonski tehnologiji IPS, le da so pri novem modelu ločljivost povečali na 1440 x 2560 pik (2 K ali QHD). Kar je veliko, glede na velikost zaslona 14 cm (5,5 palca).

Velika gostota pik na palec pomeni, da je besedilo na zaslonu ostrejše, fotografije z več podrobnostmi, le pri gledanju filmov se prednost zaslona izgubi, saj niso na voljo vsebine v tej ločljivosti. Največ vsebin je v polni HD-ločljivosti. 

Glavni poudarek pa je na lasersko podprtem samodejnem ostrenju. Kot vsak drug izdelek tudi ta potrebuje funkcijo, ki je edinstvena in okoli katere lahko spletejo za kupce mamljivo »zgodbo«. Naj povemo, da telefon ostri hitreje kot tekmeci, vprašanje pa je, ali je to res nujno potrebno. Za vsakodnevno fotografiranje je dovolj hitro že ostrenje brez pomoči laserja, kar smo preverili tako, da smo lasersko tipalo, ki je poleg glavnega objektiva, prelepili z lepilnim trakom! Še največ bomo od hitrosti ostrenja imeli pri snemanju videoposnetkov, saj fotograf lažje ves čas ohranja oster objekt zanimanja.

Zaslon je poleg lasersko podprtega ostrenja glavna novost LG-jevega pametnega telefona G3.

Poznamo dva pasivna načina samodejnega ostrenja, fazno in kontrastno. Fazno samodejno ostrenje je na papirju hitrejše, kontrastno natančnejše. Samsung je v modelu Galaxy S5 oba načina ostrenja združil. Fazno določi manjše območje ostrenja, kjer nato svoje delo nadaljuje kontrastno ostrenje. Hitro ostri tudi model HTC One (M8), kjer kontrastnemu ostrenju pomaga drugi objektiv fotografskega modula, namenjen zbiranju podatkov o globini predmetov. Od obeh pa je še za odtenek hitrejše ostrenje po modelu G3. Podatke o razdalji objektov na fotografiji mu daje lasersko tipalo, ki je v resnici laserski daljinomer. Ta omeji področje ostrenja, kjer sliko natančno izostri kontrastno ostrenje. G3 nima laserskega ostrenja, temveč z laserskim daljinomerom podrto kontrastno ostrenje. Zanimivo bo videti, ali bo tipalo, če je to možno, uporabila aplikacija in telefon spremenila v priročni merilec razdalj za domače mojstre. 

Tudi pri tem telefonu ne bom izgubljal besed o industrijskem oblikovanju. HTC-jev oblikovalski talent je za vse izdelovalce pametnih telefonov, razen Appla, še vedno nedosegljiv. G3 je tako kot predhodnik posebnež v položaju gumbov. Ti so na hrbtni strani tik pod objektivom, kar naj bi povečalo ergonomijo uporabe. Morda, a prej se moramo navaditi nanje, in se ne ves čas s prsti zaletavati v objektiv med tipanjem za njimi. 

Samsung in LG naj bi bila velika tekmeca, vendar hkrati krožijo govorice, da sodelujeta. LG naj bi za Samsung preizkušal nove tehnologije in inovacije. Ali je to res, niti ni pomembno. Pomembno je, da je LG-ju uspelo izdelati tehnološko napreden in uravnotežen pametni telefon. Nima kovinskega ohišja in ni vodoodporen, ponuja pa dobro ergonomijo, prilagodljivost z zamenljivo baterijo in režo za pomnilniške kartice ter možnost brezžičnega polnjenja.