Slovenija

Hmeljarji bodo letos pridelali 2100 ton hmelja

STA/ mv
30. 8. 2014, 13.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Hmeljarji, ki v teh dneh v Savinjski dolini pospešeno obirajo letošnji pridelek, naj bi letos pridelali 2100 ton hmelja, potem ko so ga lani le slabih 1300 ton. Specialistka za področje hmeljarstva Irena Friškovec ocenjuje, da je letošnji hmelj kakovosten, letina pa je zaradi veliko padavin in ne previsokih temperatur zelo dobra.

Arhiv Svet24

Hmeljarji so najprej začeli obirati savinjski golding, nato pa še auroro in celeio. Letošnje deževno vreme je sicer povzročilo večje širjenje različnih bolezni in škodljivcev v hmeljiščih, tako da so imeli hmeljarji več dela in stroškov pri zaščiti rastlin.

Prejšnji teden sta veter in močan dež v Drešinji vasi pri Petrovčah na območju žalske občine podrla 13 hektarov žičnic s hmeljem. Strokovne službe so lastnikom teh žičnic svetovale, da hmelj oberejo kar na tleh.

V Sloveniji hmelj prideluje 136 hmeljarjev na skupno 1785 hektarjih površin. Od tega je 1296 hektarjev aktivnih nasadov hmelja, 489 hektarjev pa je v premeni. Hmeljarske kmetije v povprečju obdelujejo 13,12 hektarja hmeljišč na kmetijo.

Po oceni Friškovčeve se hmeljske površine zadnji dve leti ne zmanjšujejo več oziroma se zaradi spremenjenih tržnih razmer celo povečujejo.

Začetki hmeljarstva v Sloveniji po podatkih Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije segajo v 12. stoletje. Z intenzivnejšim in načrtnejšim gojenjem hmelja pa se je pričelo leta 1876, ko so aklimatizirali angleški faggle in začeli pridelovati še sedaj znano sorto savinjski golding.