Zanimivosti

Lava bo bruhala več kot leto dni

J.P.
18. 7. 2014, 11.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Po besedah strokovnjakov bi izbruh superognjenika, ki buči pod Narodnim parkom Yellowstone in ki velja za največji aktivni ognjenik na svetu, lahko trajal več kot leto dni.

Arhiv Svet24

Omenjeni ognjenik je nazadnje izbruhnil pred 640.000 leti, ko je s pepelom zagrnil večji del Severne Amerike. Druga dva zabeležena izbruha sta se zgodila pred 1,3 milijona in 2,1 milijona let.

Ognjenik je nazadnje izbruhnil pred 640.000 leti.

Znanstvenik Bob Smith je v enem od nedavnih intervjujev tako povedal, da bi izbruh znal dolgo trajati: »Ti velikanski izbruhi v Yellowstoneu, izbruhi superognjenika, so najverjetneje trajali veliko, veliko mesecev, morda celo let.«

Smith je ob tem še enkrat poudaril, da so bazeni magme pod ognjenikom približno 2,5-krat večji, kot pa je veljalo predtem. Te sobane naj bi se tako pod površjem raztezale skoraj 90 kilometrov v dolžino. Smith, sicer profesor na univerzi v Utahu, je ob odkritju povedal sledeče: »Območje smo raziskovali kar nekaj časa, pri čemer smo si pomagali z mrežo seizmometrov, da smo lahko začrtali dimenzije velikanske sobane.« Raziskovalci so spremljali potresne sunke v okolici imenovanega narodnega parka in merili seizmične valove, ko so potovali skozi tla. Valovi so se znatno upočasnili, ko so potovali čez skozi vroči ali delno staljeni material. Tako so lahko izmerili komore lave pod površjem.