Zanimivosti

Rastko osvaja tudi Evropo

P. Š.
17. 7. 2014, 19.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

1986 Rastislav Rastko Tepina je za ročico lajne prvič prijel že leta 1986, danes pa ga pozna tako rekoč vsa Slovenija. Pa ne samo Slovenija, od letos tudi Evropa.

P. Š.

Rastko je bil namreč eden od pobudnikov ustanovitve Evropske zveze lajnarjev in zdaj je njen prvi predsednik.

P. Š.
Dolga leta je pridobival veščine na odrskih deskah, kar mu je zelo pomagalo pri lajnanju. »Lajna je instrument, ki človeka ne samo očara, ampak tudi začara,« pravi. V svoji zbirki ima 6 lajn, pred leti pa je s pomočjo evropskih sredstev pod okriljem društva Kranjski komedijanti izpeljal tudi enoletno šolo lajnanja. Te se je udeležilo več kot deset učencev in polovica od njih še danes vrti lajno na raznih dogodkih v Sloveniji in tudi tujini.
P. Š.
Po poizvedovanju je ugotovil, da v Evropi ne obstaja nobena zveza lajnarjev, kar ja ge zelo začudilo. Zavzemati se je začel za ustanovitev zveze. »Po prijaznem pogovoru z evropskim poslancem Milanom Zverom, ki sem mu nakazal ta problem, je bil takoj pripravljen pomagati,« pojasnjuje. Zveza je bila ustanovljena marca letos.
P. Š.
Pristopili so Slovenci, Francozi, Madžari, Slovaki, Italijani in Nemci. Zveza ima sedež v Sloveniji, v Kranju, za prvega predsednika pa je bil izbran prav Rastko. Vloga zveze je, da širi dobro voljo v nove kraje, da članom pomagajo z novimi spoznanji in da skupaj pripravijo zanimive evropske projekte. Do zdaj so tako že na Hrvaškem vzpostavili zvezo s festivalom Špancirfest v Varaždinu, kjer bo letos s pomočjo zveze izveden tudi festival lajnarjev.
P. Š.
Rastko je ob tem pohvalil tudi kranjsko mestno oblast, ki po njegovih besedah zelo podpira lajnanje v mestu. Dvakrat na leto tako v Kranju poteka festival lajnarjev. Ob 8. februarju že tradicionalno sodelujejo na Prešernovem semnju, letos pa bo že drugič zaživel tudi poletni lajnarski festival. Slednji je nastal predvsem v želji, da v mestu obudijo spomin na selitev dr. Franceta Prešerna v Kranj. Festival bo trajal tri dni.