Zanimivosti

Grozljiv potres na Japonskem sprožili Američani?

J.P.
12. 5. 2013, 21.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zarota Haarp je že nekaj časa osrednja tema številnih teorij zarote. Gre namreč za skrivnostno bazo, ki jo je zgradila ameriška vojaško-raziskovalna agencija DARPA.

Reuters
Je za potres na Japonskem odgovoren ameriški HAARP?

HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) v ionosferi menda povečuje potencial telekomunikacije, deluje pa tudi kot protiraketni ščit. A tisti, ki verjamejo v teorije zarote, trdijo, da je dejanska funkcija HAARPA sprožanje potresov. HAARP domnevno namreč proizvaja visokofrekvenčne elektromagnetne valove, tako da bombardirajo molekule v ionosferi, kjer se segrevajo. Elektromagnetni valovi se odbijejo nazaj in z ekstremno nizko frekvenco prodrejo v vsa živa bitja, vso materijo na Zemlji. S tem baje prekinijo Zemljino magnetno polje, motijo radijske povezave in telekomunikacije.

Domnevno vpliva tudi na vreme, saj menda povzroča ozonske luknje nad želeno pokrajino ter suše ali hude nevihte in poplave. Elektromagnetni valovi bi lahko povzročali tudi mehanske vibracije in povzročili potrese na želenem območju. Z njimi domnevno lahko vplivajo na človeške možgane. In prav s tem »orožjem« naj bi bili Američani sprožili potres, ki je uničil jedrsko elektrarno v Fukošimi in povzročil smrt več kot 15.000 ljudi, razlog pa je bila avtomobilska in naftna industrija. Japonci namreč izdelujejo vse več avtomobilov, ki delujejo na električno energijo in so tako resna grožnja predvsem naftni in vojaški industriji. Zagovorniki teorije zarote so dejali, da se dokaz o tem, da so potres sprožili iz HAARPA, skriva v meritvah magnetometra, ki je zaznal 2,5Hz (zapis frekvence potresa), prav to frekvenco pa naj bi oddajal HAARP. Tako naj bi Američani s potresom zavarovali svoje finančne interese na Bližnjem vzhodu. Zaradi potresa je japonska oblast zaprla še eno jedrsko elektrarno, kar je drastično vplivalo na proizvodnjo in prodajo električnih avtomobilov.

Seveda gre samo za teorijo zarote, ki najverjetneje z realnostjo nima pravega stika. Projekt Haarp je že vse od gradnje vir teorij zarote, a celo ugledni znanstveniki od ameriške vlade zahtevajo natančnejša poročila o tem, kaj se v resnici o njem dogaja. Vendar vsaj za zdaj nihče od njih ni dobil