Zanimivosti

Kaj se je zgodilo tej ženski?

Karmen Š.
12. 5. 2013, 11.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Duhovi, duhovi in še enkrat duhovi. Ti so baje preganjali ubogo Sarah Winchester, ki se je po smrti vrnila in straši v hiši, ki jo je gradila skoraj 40 let.

Wiki
Nesrečna Sarah se je po smrti vrnila v hišo.

San Jose, Kalifornija

Zgodba te stilsko zelo zanimive hiše, ki jo zdaj imenujejo hiša skrivnosti, se je začela leta 1884. Tistega leta je bogata dedinja Sarah Pardee Winchester (1839–1922), sicer vdova po izdelovalcu slovitih pušk Winchester, kupila hišo. Zgradba, ki še dandanes stoji blizu San Joséja v Kaliforniji, je bila namenjena kmečkim opravilom in je imela osem soban.

Prekletstvo zaradi orožja 

Sarah se je odločila, da bo hišo prenavljala … Da, prenavljala in ne prenovila. Sarah je bila kljub denarju zelo nesrečna ženska. Leta 1866 je izgubila le nekaj tednov staro hčerko, leta 1881 pa še moža. Zatekla se je k neki osebi, ki je bila v stiku z duhovi. Ta oseba (nekateri navajajo, da je bila ženska po imenu Piper) ji je povedala, da je njena družina prekleta. Winchesterji so bili namreč izdelovalci orožja, pod katerim je umrlo mnogo ljudi in živali. Gospodična Piper ji je povedala, da jo bodo ti duhovi vedno zasledovali in jo skušali ubiti. Nikjer ne bo na varnem.

Neskončno spreminjanje hiše

Sarah se je želela rešiti zla, zato je sledila navodilom gospodične Piper. Ta ji je rekla, da se bo izognila duhovom edino tako, da kupi hišo in ves čas spreminja njeno notranjost in zunanjost. Tako bo zmedla duhove … 

Sarah je sledila navodilom in začela obnavljati. Dela so se nadaljevala celih 38 let in nikoli jih ni prekinila. Na njeni posesti je delalo ogromno zidarjev, pleskarjev in mizarjev. Vsi so zelo dobro zaslužili, saj je Sarah celo svojo zapuščino vložila v »neskončno spreminjanje hiše«. Delali so noč in dan, gradbena dela se niso smela ustaviti, in če kdo ni zmogel, ga je preprosto odpustila. Vsekakor pa se je splačalo delati za gospo Sarah, saj je bilo delo zagotovljeno in plačilo je bilo mamljivo.

Gradbena dela so se nadaljevala vse do 5. septembra 1922, ko je Sarah umrla. Hiša pa je postala turistična znamenitost. V njeni notranjosti je namreč veliko sob s skritimi prehodi, hodnikov, ki ne vodijo nikamor, oken na tleh in stopnic, ki se končajo pred kakšnim zidom. Veliko je tudi zazidanih oken in sob. Hiša je nekoč imela kar sedem nadstropij, vendar se je v potresu leta 1906 delno porušila.

Ujeta v večnost svoje hiše

Danes ima hiša samo štiri nadstropja in je postala turistična točka, priljubljena predvsem med ljubitelji nadnaravnega. Obiskalo jo je že lepo število novinarjev, ki so o njej pripravili razne prispevke; priredba njene zgodbe je končala tudi na velikem platnu, v sicer ne ravno uspešnem filmu Haunting of Winchester house. 

Tisti, ki želijo verjeti, da v hiši še zmeraj prebiva duh uboge Sarah, trdijo, da je ponoči moč slišati nekoga, ki igra na orgle … To je menda Sarah, ujeta v večnost svoje hiše.

Strašljivo oglasno sporočilo ali resničnost?

Pred kratkim se je na portalu YouTube pojavil videoposnetek, narejen pred hišo skrivnosti. Na njem je policist, ki se ukvarja z nekoliko neuravnovešeno žensko. Ko si boste videoposnetek ogledali, vam bo takoj jasno, da se tamkajšnje turistično društvo več kot očitno pripravlja na noč čarovnic 2012.

Wiki
V tej hiši straši.