Grozljive razmere

FOTO: Pričakal ju je pravi pekel na Zemlji

snč
11. 11. 2017, 07.45
Deli članek:

Britanski princ Charles in njegova soproga Camilla preživljata najtežjo kraljevsko turnejo v svojem življenju in sta brez dvoma presrečna, da je danes zadnji dan njunega popotovanja.

Profimedia
Vidljivost je bila ob pristanku v New Delhiju skoraj nična.

Enajstdnevna uradna pot po dokaj idiličnih in med turisti priljubljenih deželah Vzhoda in Azije je za prestolonaslednika in vojvodinjo vse kaj drugega kot prijetna.

Namen poti v daljne dežele je bi kot običajno preprost: predstavnika kraljeve družine naj bi z obiski najvišjih političnih predstavnikov držav in druženjem s tamkajšnjimi aristokrati vzdrževala dobre prijateljske odnose.

Profimedia
Očitno je bilo, da se par po stopnicah spušča prav prestrašen.

VSE NAROBE

Že začetek turneje pa je s temperaturami, ki so presegle 35 stopinj, in ogromno količino vlage naredil svoje. Utrujenost se je Camilli poznala že v Singapurju, v Bruneju pa je tudi priznala, da bo tokratne uradne dolžnosti prvič v življenju opravila z resnično veliko muko, češ da jo noge tako bolijo, da jih komaj čuti. A najhujše je na sedemdesetletnico in njenega oseminšestdesetletnega soproga šele čakalo.

Kot zaključek turneje je bil namreč načrtovan dvodnevni obisk indijske prestolnice. Šok je kraljevi par doživel že takoj ob pristanku na letališču, ki je bilo tako zamegljeno od smoga, da do konca stopnic, ki so vodile iz letala, niti videla nista.

Profimedia
Tudi pred vladno palačo je bilo ozračje zaradi onesnaženosti zamegljeno.

Onesnaženost zraka je v New Delhiju predvčerajšnjim namreč tridesetkrat presegla mejo, ki jo je Svetovna zdravstvena organizacija postavila kot še sprejemljivo. Zaradi onesnaženosti in težav z dihanjem so zaprli celo osnovne šole, mesto pa je celo njegov župan primerjal s plinsko celico.

Charles in Camilla javno sicer nista izrazila negodovanja, a sta si po prihodu na angleško veleposlaništvo, ki je iz New Delhija malce oddaljeno, vidno oddahnila.

Profimedia
Šele na britanskem veleposlaništvu v predmestju prestolnice sta zakonca končno malce lažje zadihala.