Teorije

Princ Henrik: Bolezen ni lažna

snč
11. 10. 2017, 07.10
Posodobljeno: 11. 10. 2017, 22.28
Deli članek:

Teorije o špekulaciji so pogorele.

Reuters
Dvomi, da je kraljica moža iz javnosti umaknila zaradi bolezni, so se polegli.

Razburjenje, ki ga je danski princ Henrik pred dvema mesecema povzročil z zelo neugodnimi izjavami na račun svoje soproge, danske kraljice Margrethe, se še ni poleglo, ko je z dvora že prišlo pojasnilo za ostre besede.

Princ je namreč javno razglasil, da ne želi biti pokopan ob svoji soprogi, češ da je vse življenje delala z njim povsem neprimerno njegovemu stanu – kot z zadnjo copato. Ubila mu je menda tudi vso moškost …

»Če si v tem življenju na njeno željo nisva enaka, ni nikakršne potrebe, da bi si bila po smrti,« je med drugim izjavil.

Reuters
Dobrodušni princ Henrik je bil duša in srce danskega dvora, za svoje vnuke pa je prava igrača.

Opravičilo

Po mnenju poznavalcev razmer na danskem dvoru je bilo torej zelo nenavadno, a na moč priročno, ko je le slabega pol meseca po njegovih besednih izpadih prišla z dvora uradna zdravniška informacija, da je princ že v drugi fazi neozdravljive bolezni – demence. Zdravniki so potrdili, da so se pri princu tako kot pri večini bolnikov z demenco najprej pokazale nepričakovane spremembe vedenja in osebnosti: vzkipljivost, zadirčnost in napadalnost.

Tudi njegove žaljive izjave o kraljici so zdravniki pojasnili kot posledico bolezni in pozvali, da se princu oprosti in se ga sprejme takšnega, kot je in kot v fazah napredovanj bolezni še bo.

A kljub nešteto teorijam, da je priznanje bolezni le farsa, s katero so zaščitili ugled sicer priljubljene kraljice, vse bolj kaže, da je triinosemdesetletnik v resnici hudo bolan, saj ga v javnosti ni več videti. Da bi ga kraljica namenoma umaknila iz javnosti, pa si tudi najbolj zagreti ljubitelji teorij zarote ne drznejo špekulirati.