Tajski kralj

Za očeta sin gradi nebesa v zlatu

S.N.Č.
9. 10. 2017, 21.00
Deli članek:

Razvpiti tajski kralj Maha Vadžiralongkorn, znan kot Rama X, ki je prestol zasedel pred slabim letom, je bil med ljudstvom najprej sprejet predvsem z velikanskim strahom.

Profimedia
S podpisom o izgradnji zlatega templja je Maha ljudstvo navdušil.

A od 1. decembra 2016, ko je kraljevo žezlo prevzel, pa do danes vsak dan sproti dokazuje, da se je s prevzemom oblasti spremenil tudi njegov tako nepredvidljivi karakter.

Po lestvici priljubljenosti se je vzpenjal vztrajno, a počasi, odkar pa je sklenil veličastno počastiti spomin na svojega očeta, je njegova priljubljenost skokovito narasla tja do višav.

Profimedia
Gradnjo Zlatih nebes Maha osebno nadzira.

PRAVE STRUNE

A doseči priljubljenost očeta je za Maho, ki je že deseti kralj iz dinastije Čakri, pravzaprav misija nemogoče. Pokojni Bumibol Aduljadedž, ki je bil vladar z najdaljšim stažem – na čelu Tajske je bil kar 70 let, je bil namreč spoštovan in čaščen že skorajda kot božanstvo.

Maha Vadžiralongkorn, ki ga je pokojni kralj za naslednika na prestolu imenoval leta 1972, je član dinastije Čakri, ki Tajski vlada 235 let.

Zato so ljudje odločitev aktualnega kralja, da se očetu po smrti pokloni z darovanjem veličastnega, z zlatomokrašenega templja ob reki Čao Praja,sprejeli z iskrenim občudovanjem.

Štiriinšestdesetletni kralj pa ni le podpisal odloka o gradnji, izbral najboljših arhitektov, gradbenikov, likovnih umetnikov in kiparjev ter vrhunskih materialov, ki jih je bilo treba uvoziti iz krajev vsega sveta, tudi ves denar za gradnjo je prispeval sam oziroma ga je vzel iz kraljevske zakladnice. Zavezal se je tudi, da bo gradnjo osebno nadzoroval, in v resnici ga na gradbišču opazijo vsaj enkrat na teden.

Datum, ko bodo Zlata nebesa, kot so kompleks stavb poimenovali, zgrajena, še ni znan, a menda bo tempelj že pred koncem leta odprt za javnost, da se bodo množice od svojega ljubega Bumibola poslovile, kot se za tamkajšnje običaje spodobi – s cvetjem in molitvijo.