Zvesti prijatelji

FOTO: Tina Gaber: Kot bi imela Justina Bieberja na vrvici

Teja Pelko
27. 9. 2017, 21.15
Deli članek:

Nekdanja manekenka, lobistka in sociologinja je velika ljubiteljica živali.

osebni arhiv
Tina s posvojencem Marinom.

V preteklosti je imela za domače živali ribice, hrčka Pepeta in Naceta, psa Haja, muco Špelo, mucka Jako in papagaja Miho, trenutno pa ji družbo delata yorkshirski terier Mash in pujs Marino.

Mash 

Ime je Mash (ki se izgovori Meš) dobil po prvih črkah imen njenih nekdanjih ljubljenčkov. »M je kot Miha, ki je bil moj agapornus kar 13 let. Pozneje smo sicer ugotovili, da je pravzaprav Miholeta, ker je znesla jajca. A je kot 'and (in)', S je kot Špela, moja perzijka, ki mi je družbo delala več kot 17 let, H pa je kot Haj, ki je bil naš nemški ovčar 12 let. Vse te živali sem imela neizmerno, neopisljivo rada,« nam je razkrila Tina.

Tina pravi, da je Mash popolnoma nezahteven pes. Mu pa mora vsak večer umivati zobe, saj imajo psi te pasme zaradi velike deformiranosti zelo slabe zobe.

Masha je našla čisto po naključju. »Neko nedeljo sem brskala po internetu in iz dolgčasa šla na ogled. Gospa, ki ga je prodajala, je dejala, da nujno potrebuje denar zaradi hčerkine bolezni. Pozneje sem izvedela, da je navadna zlagana preprodajalka psov. To so grdi, umazani posli, kjer živali zelo trpijo! Imela je neko psico, ki naj bi bila mama, v resnici pa te pse uvažajo od vsepovsod. Ker jih mamam vzamejo predčasno, jih veliko umre. Njihove mame, zaprte v umazanih boksih, pa so navadni stroji za reprodukcijo mladičev. Če bom še kdaj imela psa, bo nedvomno iz zavetišča! Povrhu bom izbrala še tistega 'najgršega', ki ga noben noče, in iz njega naredila največjega kralja,« zagotavlja Tina.

osebni arhiv
Mash je s Tino že dobrih osem let.

Gabrova za Masha pravi, da je zelo lepo vzgojen in izredno pameten, po drugi strani pa je kot mali dojenček, ki nikoli ne odraste, kar je v kombinaciji z okolico dostikrat utrujajoče. »To ni ovčar, to je kot mali hrček, ki ga hitro kdo pohodi, ki ga avto ne opazi ... Poleg tega ga imajo ljudje za igračko in bi ga vsak mečkal po rokah, tudi če mu to ni všeč. Nazadnje je bil z mano v Istanbulu in ni bilo Turka, ki se ne bi hotel fotografirati z njim. Kot da bi imela Justina Bieberja na vrvici. Težko ljudem razložiš, da tudi taka 'igrača' ugrizne, še posebno če je v mojem naročju. Takrat se prelevi v histeričnega gremlina, saj se ustraši in naju poskuša braniti. Je zelo posesiven,« nam je povedala Tina.

Vse na glavo

Tinini hišni ljubljenčki so bili vedno nekaj posebnega. Njihov nemški ovčar Haj se je na smrt bal njihove muce Špele, ona pa se še bolj boji njihovega papagaja Mihe.

Marino

Poleg Mashe ima še 130-kilogramskega prašiča, ki so ga posvojili in tako rešili pred zakolom. »Morda se to komu sliši smešno, ker vsako uro po svetu ubijejo na sto tisoče prašičev. Toda bolje en rešen kot nobeden, kajne? Marino je izjemno brihten, prašičja razvojna stopnja je primerljiva z ravnijo triletnega otroka. So ene najbolj inteligentnih živali, takoj za opicami, delfini in sloni,« poudarja Tina.