Ikona zabavne glasbe

Mojster Paul McCartney dopolnil 75 let

am
20. 6. 2017, 21.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Britanski glasbenik je poleg Johna Lennona najbolj znan član nekdanjih The Beatles, po zavezanosti glasbi pa najbolj profiliran člen slavne liverpoolske četverice.

Reuters
Njegova ustvarjalnost še traja, tudi nastopi se še vrstijo.

V pristaniškem Liverpoolu rojeni James Paul McCartney, popularno Macca, je pri svojih 15 letih kot ritem kitarist začel sodelovati z Lennonovo skupino The Quarrymen, iz katere se je leta 1960 razvila zasedba The Beatles in se ustalila v postavi Lennon - McCartney - George Harrison - Ringo Starr. S svojim zvokom, ki je temeljil na rock 'n' rollu 50. let in beatu, pozneje pa tudi v prvinah klasične in celo indijske glasbe, je dosegla izjemno popularnost in postala najbolj prodajana zasedba vseh časov.

Profimedia
Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr in John Lennon leta 1965.

V njej je McCartney deloval v tandemu z Lennonom, s katerim je ustvaril večino besedil in glasbe za 12 albumov, od prvenca Please please me leta 1963 do zadnjega Let It Be leta 1970, ko so se The Beatles razšli. Četverica je bila sinonim za tako imenovano beatlemanijo, ki se je iz Velike Britanije razširila po vsem svetu, in kjerkoli so se pojavili, so jih spremljale vreščeče oboževalke. Love Me Do, Ticket to Ride, Let It Be, Yellow Submarine, All My Loving, Can't Buy Me Love, I Want To Hold Your Hand, Don't Let Me Down, Yesterday in Hey Jude so le nekatere od njihovih uspešnic, ki so se za vedno vpisale v zgodovino popularne glasbe.

Ni še rekel zadnje besede

Reuters
Za svoje delo v glasbeni industriji je prejel več nagrad grammy.

Od slavnega kvarteta je poleg McCartneyja danes živ še Ringo Starr. Lennona so leta 1980 ustrelili v New Yorku, Harrison pa je leta 2001 umrl za rakom. Tudi Starr je ostal aktiven v glasbi in izdal več samostojnih albumov, vendar ni dosegel takšnega uspeha kot McCartney, ki se bo poleti v okviru lani začete turneje One on One odpravil v ZDA. Prvi koncert bo imel 7. julija v Miamiju, do zaključka v Detroitu 1. in 2. oktobra pa ima napovedanih še 18 nastopov, med drugim v znamenitem newyorškem Madison Square Gardnu. Zatem bo pot nadaljeval s štirimi koncerti v Braziliji.