50 let glasbenega ustvarjanja

Neda Ukraden prihaja na Vrhniko

A. S.
15. 6. 2017, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V svoji petdesetletni glasbeni karieri je zapela mnogo hitov, katere prepevajo še dandanes.

Dejan Miličević
Neda je znana po hitih, kot so Zora je, Došlo doba, da se rastajemo, Samo je nebo iznad nas, ter številnih drugih pesmih.

Že v bivši Jugoslaviji je veljala za eno največjih imen zabavne in popularne glasbe. Kariero je začela davnega leta 1967, ko je posnela prvo skladbo za skupino Radio Sarajevo. Z isto skladbo Igra bez kraja pa je na festivalu Vaš šlager sezone že takoj osvojila tudi nagrado za najboljšo debitantko. V osemdesetih in devetdesetih letih je posnela številne albume, ki so dosegali odlične prodajne naklade. Srce u srcu, Vrati se s kišom, Samo je nebo iznad nas, Ne zovi me u ponoć, Zašto tvoj telefon šuti, To mora da je ljubav, Oči tvoje govore, Boli, boli, Ko te ne zna, Došlo doba da se rastajemo, … so naslovi skladb, ki se jih zanesljivo spominjajo starejše generacije. Njen največji hit Zora je, ki ga je napisal Đorđe Novković, je bil preveden v kar trinajst svetovnih jezikov. Mlajše generacije je osvojila po letu 2001, ko je izšel album Nova Neda, in napovedal svež veter v njenem glasbenem ustvarjanju. Da se nadjemo na pola puta, Žuto, Viljamovka, Leggiero in Ljubavnik je le nekaj naslovov, ki zadnja leta polnijo koncertne dvorane po vsem Balkanu.

Petdeset let glasbenega ustvarjanja obeležuje prav letos, zato so jo organizatorji Noči na Vrhniki ujeli ravno pravšnji trenutek in jo povabili na veliki oder tega dogodka. 17. junija letos bo nastopila na Vrhniki, še prej pa je odgovorila na nekaj vprašanj …

Neda Ukraden, ali bi se tudi sami strinjali, da v glasbenem smislu poznamo dve Nedi, tisto pred letom 2000 in po njem? Kako ste sama doživela to glasbeno reinkarnacijo?
V karieri sem zamenjala več stilov glasbe, veliko frizur, nešteto stajlingov. Zadnjič sem dobila komentar, da sem pravi glasbeni kameleon. In to je pravzaprav bil moj plan in plan moje ekipe – prilagoditev tržišču, samo hit pesmi te lahko obdržijo na tem mestu. Če aktualnega hita nimaš, hitro potoneš v pozabo.

Vaši koncertni nastopi so skorajda vedno razprodani. Kje še vedno najdete energijo za vaše oboževalke in oboževalce pod odrom oz. od kod energija za vseh petdeset let?
V življenju malo spim in veliko delam, to je moj recept za energijo. Poleg tega pa obožujem glasbo, glasba je moje življenje, moja služba, moje poslanstvo.

Ali lahko na kratko naredite primerjavo med dogajanjem na glasbeni sceni v časih bivše skupne države in kako jo občutite danes?
Sigurno je velika razlika, moji glasbeni kolegi skoraj ne obstajajo več, zamenjala se je celotna glasbena generacija, če ne celo dve. Mladi poslušajo glasbo, ki jo prej ne bi poslušal nihče, prav tako se danes glasbe ne kupuje, ampak se enostavno dobi na internetu, You Tube je naredil revolucijo. Spremenilo se je vse, še najbolj tehnologija, ki je za sabo potegnila ogromne spremembe v vseh industrijah in ne samo v glasbeni. Sama ustvarjam še vedno tako, da največkrat poslušam svoje srce.

V zadnjih letih ste imeli kar nekaj duetov (Učiteljice, Djomla KS, Ivan Zak, …). Kako izbirate glasbenike s katerimi snemate duete, kako pride do sodelovanja?
Iskreno, ne izbiram glasbenikov, duet določi pesem. Če je pesem dobra in če je meni všeč, če »paše« dvema glasbenikoma, potem je to to.

Ali nam za poletne mesece, morda že za Noč na Vrhniki, pripravljate kakšno novo skladbo?
Pripravljeni imam dve super pesmi, ki ju je napisal Dušan Bačić, prva nosi naslov Favorit in močno verjamem v to, da bosta pesmi prava poletna hita.

Imate za konec kakšno sporočilo za publiko, ki vas bo junija pričakala na Vrhniki?
Seveda imam, slišala sem, da je na Vrhniki vedno odlično organiziran dogodek, zato vas pričakujem vse, starejše in mlajše generacije. Pripravite se, ker vas čaka nora zabava!