Krive so bele zvezdice

FOTO: Čestital Melanii za rojstni dan in ga krepko polomil

T.L.
28. 4. 2017, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kdo v Trumpovi administraciji ne zna šteti belih zvezdic?

Profimedia
Donald je čestital ženi in ga pri tem zaradi nepazljivosti polomil.

Zdi se, da Donaldu Trumpu ne gre in ne gre. Pogosto se mu zgodi, da ga "zanese v napačno smer" ob povsem nezahtevnih predsedniških nalogah. Če je pred časom poskrbel za to, da je prizadel patriotska čustva številnih Američanov, ko ob igranju ameriške himne ni domoljubno položil roke na srce oziroma je to storil, ko ga je dregnila Melania, je zdaj predsednik znova v težavah.

Ob ženinem 47. rojstnem dnevu, je Trump na twitterju Melanii namenil čestitko z lepimi rojstnodnevnimi željami. Ker gre za prvo damo, je pod čestitko izpostavil ženino ime z rojstnim datumom, poleg pa dodal še ameriško zastavo. Na prvi pogled povsem ljubka čestitka, ki ji ne gre nič očitati.

Kdo ne zna šteti belih zvezdic?

Kmalu pa se je usul plaz. Uporabniki twitterja so namreč opazili mahjno, vendar za domoljubno usmerjene Američane nesprejemljivo podrobnost: ameriška zastava je sestavljena iz 50 belih zvezdic v modrem okvirju in 13 črt (7 rdečih in 6 belih), Donaldova zastava pod čestitko, pa je imela le 39 belih zvezdnic. Na twitterju so se številni uporabniki začeli spraševati, katere vse zvezne države je "s svoje zastave" izbrisal ameriški predsednik.

Sicer pa 50 zvezdic predstavlja 50 zveznih držav, 13 črt pa prvotnih 13 zveznih držav. In takšna je ameriška zastava od leta 1950 dalje. Zastava z 39 zvezdicami nikoli ni bila uradna zastava ZDA.

twitter
Znova uporabili zastavo s samo 39 zvezdicami.

Da pa bi bilo vse skupaj še huje, je novinar Chris Hayes opozoril, da to ni prvič, ko je Donald objavljal ameriško zastavo z 39 zvezdicami. To je storil tudi ob zaključku pozdravnega videa v čast osvobojeni Američanki egipčanskih korenin Ayi Hijazi, ki je bila skoraj tri leta zaprta v Kairu in jo je pred dnevi Trump tudi sprejel v Beli hiši.