Alkoholni vsakdan

Kraljica pije že pred kosilom

Sonči Nered-Čebešek
11. 3. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vsakodnevne navade ene najvplivnejših žensk na svetu presenečajo. Kraljica Elizabeta druga namreč uživa alkohol prav vsak dan, z nagibanjem kozarca z omamno vsebino pa začne kar zgodaj.

S24
elizabeta

Elizabeta menda popije prvo alkoholno pijačo že, ko nas večina šele začne razmišljati o kosilu.

Natančneje: za aperitiv si kraljica že kakšno uro pred kosilom rada privošči mešanico džina in vina znamke Dubonnet z limono in ledom. Morda boste ob tem dejali, da en džin na dan ni nič takšnega, a to je šele začetek kraljičinega vsakodnevnega pivskega rituala.

Ob kosilu – po navadi sta na kraljičinem krožniku riba ali piščanec s solato – britanska kraljica pije vino. A tu se zgodba še ne konča! Zvečer sledijo še kozarec martinija ter kozarec ali dva šampanjca, da z njimi zaokroži svojo dnevno »turnejo«.

A ker je kraljica klenega zdravja in znana po tem, da spi kot ubita, ji njenih navad seveda nihče ne oporeka, saj je lani svoj devetdeseti rojstni dan praznovala mladostno sijoča.

Po maminih stopinjah

No, zgled za redno pitje alkohola je Elizabeta verjetno našla v svoji mami, ki so ji za časa njenega življenja (umrla je leta 2002) naredili celo pivsko statistko: izračunali so, da popije od 40 do 42 enot na teden. A to za mamo kraljico očitno ni bilo nič takšnega. Ni skrivnost, da je včasih popila celo do 70 enot tedensko, steklenice z njej tako ljubim džinom pa je celo skrivala po palači, da bi lahko cuknila, kadarkoli bi se ji zahotelo. In to navado je ohranila vse do svojega stodrugega leta.

S24
kraljica mama

In čeprav je rada pogledala globoko v kozarec, je bila mama kraljice Elizabete druge, Elizabeth Bowes-Lyon, najbolj priljubljena članica angleške kraljeve družine. Izžarevala je karizmo in odločnost, slovela po eleganci in smislu za humor ter z izjemno pretkanostjo obvladovala medije. Kraljica mati je celo v času, ko so dvor pretresali škandali, ostajala vzor pokončnosti.