Zabava

FOTO: Princ Charles spregovoril v hrvaščini

G.G./STA
14. 3. 2016, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Našo južno sosedo sta danes obiskala britanski prestolonaslednik princ Chalres in njegova žena Camilla.

Profimedia
Charles in Kolinda med inšpekcijo hrvaške častne straže.

Prvi dan dvodnevnega obiska Hrvaške sta se srečala s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović in njenim soprogom Jakovom, ki je vojvodinji cornwallški podaril šopek cvetja. Gostoma z Otoka bosta "Kitarovića" med drugim podarila umetniško sliko in vina iz Iloka, ki so jih pili ob kronanju Charlesove matere, britanske kraljice Elizabete II. leta 1952.

Ni šlo brez poslušanja hrvaške himne in korakanja mimo hrvaške častne vojaške straže. Princ Charles je nato v hrvaščini vojščake pozdravil z "Pozdrav, vojnici".

V Zagrebu sta se Camila in Charles srečala še s hrvaškim premierjem Tihomirjem Oreškovićem in njegovo soprogo Sanjo Orešković. Po krajšem sprehodu po centru mesta so si ogledali poslopje Banskih dvorov, ki je bilo zgrajeno v 18. stoletju.

V torek bosta imela nato 67-letni Charles in 68-letna Camilla več srečanj v Osijeku, kjer je bil rojen pradedek kraljice Elizabete II. Medtem ko bo princ obiskal narodni park Kopački rit, se bo vojvodinja mudila v kobilarni lipicancev Ivandvor v bližnjem Đakovu, ki jo je leta 1952 obiskala tudi Elizabeta II.

Po obisku Hrvaške bo par do 19. marca nadaljeval svojo pot po balkanskih državah, in sicer najprej v Beogradu, nato pa v Črni gori in na Kosovu.