Zabava

Kevin Spacey bo prejel posebno gledališko nagrado oliver

STA/ mv
27. 2. 2015, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ameriški igralec Kevin Spacey bo na letošnji podelitvi britanskih gledaliških nagrad oliver prejel posebno nagrado. Spacey je bil do lani umetniški direktor londonskega gledališča Old Vic. Za svoje gledališko udejstvovanje v Veliki Britanije je bil leta 2010 imenovan za poveljnika britanskega imperija (CBE), je poročal britanski BBC.

Netflix

Spacey bo nagrado prejel za njegov izjemni doprinos k repertoarju gledališča Old Vic, v katerem je kot umetniški direktor deloval med letoma 2004 in 2014. Igralcu pripisujejo, da je v desetih letih delovanja pripomogel k oživitvi bogate tradicije gledališča, ki je bilo ustanovljeno leta 1818. "Njegov doprinos k londonskemu gledališkemu življenju je bil konstanten dar in mnogi ga bomo pogrešali kot cenjenega sodelavca," je povedal Caro Newling, predsednik Združenja londonskih gledališč, ki podeljuje nagrade oliver.

Podeljujejo jih od leta 1976

Gledališke nagrade oliver združenje podeljuje od leta 1976, poimenovane pa so po angleškemu igralcu Laurenceu Olivierju (1907-1989). Nagrade veljajo za najprestižnejša gledališka priznanja na Otoku. Popoln seznam nominirancev za letošnje nagrade bo objavljen 9. marca, oliverje pa bodo podelili 12. aprila v londonski Kraljevi operi.

Spacey bo v Old Vicu še zadnjič nastopil v vlogi Clarencea Darrowa v marcu in aprilu. Že pred tem je Spacey nastopil v številnih produkcijah gledališča, med drugim v dramah Williama Shakespeara Rihard II in Rihard III. Za vlogo Hickeyja v drami The Iceman Cometh avtorja Eugenea O'Neilla je prejel nagrado oliver ter gledališko nagrado Evening Standard.

Lepota po ameriško in Hiša iz kart

Sicer je 55-letni Američan je bolj znan kot filmski in televizijski igralec. Med drugim je nastopil v filmih Lepota po ameriško, Sedem in L.A. Zaupno. Trenutno je prepoznaven po vlogi politika Francisa Underwooda v seriji Hiša iz kart. Za vlogo v filmu Lepota po ameriško je prejel oskarja, nedavno pa je bil za vlogo v seriji Hiša iz kart nagrajen z zlatim globusom.