Svet

Bodo Američani Kubo končno črtali s seznama podpornikov terorizma?

sta/mv
27. 2. 2015, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Današnji drugi krog pogajanj med vladama Kube in ZDA o normalizaciji odnosov se bo osredotočal na ponovno vzpostavitev diplomatskih odnosov z odprtjem veleposlaništev v obeh prestolnicah, je v četrtek dejal neimenovani predstavnik State Departmenta. Prvi krog pogajanj je januarja potekal na Kubi, drugi pa bo danes v Washingtonu.

O diplomatskih odnosih in odprtju veleposlaništev so govorili že januarja na Kubi, ko je pomočnica državnega sekretarja za zahodno poloblo Roberta Jacobson vodila delegacijo State Departmenta v Havani. Šlo je za pogovore o imigraciji, ki so bili dogovorjeni, še preden sta predsednika Kube Raul Castro in ZDA Barack Obama decembra napovedala otoplitev odnosov. Washington in Havana sta diplomatske odnose prekinila kmalu po revoluciji na otoku, ko je oblast prevzel Fidel Castro. ZDA so uvedle gospodarsko blokado Kube. Kuba je kljub temu še vedno komunistična, na oblasti pa je mlajši brat Fidela, Raul.

Črtati jo morajo s seznama držav podpornic terorizma

ZDA morajo za normalizacijo odnosov črtati Kubo s seznama držav podpornic terorizma, kar je proces, ki poteka ločeno od obnove diplomatskih odnosov. Čeprav Američani ne dajejo nobenih zagotovil, pa naj bi se to zgodilo najkasneje v mesecu in pol. Tudi človekove pravice so vprašanje, o katerem se bodo pogajali ločeno od obnove diplomatskih odnosov. Drugi krog pogajanj se začenja danes popoldne po srednjeevropskem času in bo trajal ves dan. Obe strani bosta na koncu novinarje seznanili z morebitnim napredkom. Kubansko delegacijo tako kot v Havani vodi direktorica urada za odnose z ZDA na kubanskem zunanjem ministrstvu Josefina Vidal.

ZDA so doslej že nekoliko omilile sankcije proti Kubi in dovolile uporabo ameriških kreditnih kartic na Kubi, omilile prepoved uvoza blaga iz Kube in potovanj. Američani, ki bodo obiskali Kubo, lahko po novem prinesejo domov tudi cigare in rum v vrednosti do 100 dolarjev.