Zimski športi

Lindsey Vonn ne sme nastopiti na moškem smuku

STA / S.R.
3. 11. 2012, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mednarodna smučarska zveza (Fis) je v Oberhofnu izvedla jesensko zasedanje in na njem sprejela nekaj sklepov za prihajajočo sezono.

Poleg številnih tehničnih sklepov je zanimiv predvsem tisti, v katerem so ameriški smučarki Lindsey Vonn zaprli vrata na moško tekmo svetovnega pokala.

Vonnova je na vsak način želela nastopiti na moški tekmi v Lake Louisu. Fis je zdaj pojasnila, da tekmovalci enega spola ne morejo nastopiti na tekmah drugega spola, ter da ne bodo dovolili izjem v pravilih. So pa dodali, da lahko Vonnova zaprosi prireditelje te tekme za dovoljenje za nastop v vlogi predtekmovalke.

Svet Fisa je obravnaval tudi poročila prirediteljev prihodnjih svetovnih prvenstev in olimpijskih iger v Sočiju 2014; pri slednjem so člani sveta izrazili zaskrbljenost zaradi zmanjšanja števila mest za gledalce na smučarskih tekmovanjih.

V Oberhofnu so z nekaj malenkostnimi spremembami potrdili koledarje svetovnih pokalov za prihajajočo sezono. Za sezono 2013/14 pa so tistega za alpsko smučanje poslali v ponovno presojo ustrezni komisiji zaradi nekaterih nejasnosti pri izvedbi ženskih tekem. Sklenili so tudi, da bo minimalni nagradni sklad za sezono 2012/13 ostal na isti ravni kot v prejšnji.

Svet Fisa je tudi sklenil, da bodo protidopinška pravila za leto 2013 veljala v polnem obsegu, kar pomeni tudi uvedbo biološkega potnega lista in kazni v obliki prepovedni nastopanja na tekmah za morebitne kršitelje kodeksa. Omejili so tudi pokrovitelje v športu, ki prihajajo iz vrst stavniških hiš. Tekmovalci ne bodo smeli imeti takšnih osebnih pokroviteljev, prireditelji tekem pa lahko do konca izpolnijo pogodbe s takšnimi partnerji do konca sezone, vendar ne smejo sklepati novih.

Fis pa je izbrala tudi gostitelja jubilejnega 50. kongresa leta 2016; prijavilo se je osem mest, tudi Portorož, pri krovni smučarski organizaciji pa so izbrali mehiški Cancun.