Nogomet

Ne bomo več videli el clasica

Andrej Miljković
16. 4. 2014, 13.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V zaključku sezone na mednarodnem prizorišču zagotovo ne bomo videli el clasica, kajti po izpadu Barcelone s tekmovanjem v ligi prvakov nadaljuje le Real. In ker sta največja klubska rivala stare celine že odigrala obe medsebojni srečanji aktualnega španskega prvenstva, bomo derbi vseh derbijev z letnico 2013/14 videli le še nocoj. Ob tipično španskih 21.30 bo Valencia gostila finale nacionalnega pokala.

Reuters

Priznajte, da si niste znali predstavljati. Brez skrbi, boste v odlični družbi praktično vseh spremljevalcev in poznavalcev nogometnega dogajanja na Pirenejskem polotoku z izjemo posameznikov, ki jih je mogoče prešteti na prste ene roke in ki s svojimi pričakovanji morda niso verjeli niti sami sebi. Priznajte, da bi se smejali vsakomur, ki bi vam v očitnem trenutku norosti pred začetkom letošnje sezone (pa tudi po nekaj njenih mesecih) dejal, da bosta Real in Barcelona sredi aprila odigrala finalno srečanje španskega kraljevega pokala, a da pri tem nobeden od njiju ne bo vodil v španskem prvenstvu in da bo eden od dveh predstavnikov Španije v polfinalu lige prvakov prav tako nekdo tretji.

Čeprav je el clasico skorajda po definiciji večerja za dve ekipi oziroma za dva kluba, si je madridski Atletico med drugim zaslužil tudi mesto za to mizo in mesto v tej zgodbi. Njegov odličen položaj v boju za naslov španskega prvaka (naj spomnimo, pet krogov pred koncem lahko tako Real kot Barca predenj prideta le v primeru dveh njegovih spodrsljajev) namreč dodobra zaznamuje celotno špansko prizorišče in tudi močno vpliva na današnjo tekmo.

 Nasprotnika na njej sta v tem trenutku resnično daleč od državnega naslova, Barcelona nima več lige prvakov, Real se kljub žlahtni zgodovini v tem tekmovanju nanjo težko zanaša (še toliko manj zaradi obračuna z Bayernom v polfinalu) in bolj kot kadarkoli v novejši zgodovini se zdi, da je pokalni finale tako za enega kot za drugega najlepša priložnost za lovoriko.

Velika rivala podobnih tekem odigrata precej manj, kot si morda mislite, tokratna pa je resnično še posebej pomembna, saj bi pod potegnjeno črto lahko pomenila razliko med povsem polomljeno in zgolj polomljeno sezono.

Morda se vam tako razmišljanje zdi nekoliko nespoštljivo do nastopa Reala v polfinalu lige prvakov, a bodite prepričani, da se tudi v Madridu te možnosti zavedajo zelo dobro.

In morda se vam ta razlika ne zdi velika, a vam zagotavljamo, da je velikanska in da bi lahko vplivala na marsikaj. To je torej še vedno tisti el clasico, ki vrti svet in ob katerem se ustavlja čas, pa čeprav je treba priznati, da je v primerjavi z vsemi v zadnjih letih drugačen in precej čuden. In to ne le zaradi dejstva, da ga bosta odigrali ekipi, ki celo v svoji državi trenutno po kar nekaj kriterijih preprosto nista številki ena in dve (ali dve in ena, da ne bo zamer).