Kaj prinaša vreme

Sanjate o belem božiču in novem letu? Sprememba bo

T.L.
22. 12. 2016, 11.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Jutranje temperature bodo še nižje.

Profimedia
Snega pri nas ni na vidiku.

Božično-praznični paket z dela prostimi dnevi je pred vrati. Vreme nam letos pri nas ne bo postreglo z zasneženim božičem, to je zdaj že jasno iz napovedi Agencije za okolje (Arso). In če se lahko poslovimo od belega božiča, se moramo posloviti tudi od belega novega leta? Očitno je odgovor pritrdilen. 

"Na vidiku ni padavin, možnosti za sneg ni," je jasen Andrej Velkavrh, dežurni meteorolog na Agenciji za okolje (Arso). 

To pa ne pomeni, da vremenskih sprememb ne bo. Takšnih, ki se jih bomo razveselili predvsem prebivalci osrednjega dela države, ki je v zadnjih dneh ovita v oblastnost. Velkavrh pravi, da se bo v prihodnjih dneh na višinah ohladilo, v nižinah pa ne bo nizke oblačnosti, kar pomeni več možnosti za sonce. Jutranje temperature se bodo spustile še nižje pod ničlo - tudi do minus osem - čez dan pa bodo temperature višje od dosedanjih, pove Velkavrh. Na Primorskem tudi preko 10 stopinj Celzija. 

Tudi prihodnji teden ne bo prinesel padavin in s tem snega. Ponj se bo treba odpraviti drugam (med drugim na območje Srednje Evrope ali Vzhodnega Balkana). 

Obdobja tako imenovanih "blokad", ko dlje časa prevladuje en tip vremena, so pogosteje opazna v zadnjih desetih letih  - če povzamemo zelo na kratko - povezujejo z globalnim segrevanjem in zmanjševanjem temperaturnih razlik.