Turistična patrulja

FOTO: Britanko Diane so Bloke prevzele

zf
22. 2. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Angležinja Diane, ki je skupaj z možem pred leti zapustila hitro življenje v Angliji in se preselila v Slovenijo, je s prijateljico Teo pretekli konec tedna obiskala Bloke. Urejeno, prijazno in domače mestece.

osebni arhiv
Tea in Diane sta uživali v lepem vremenu in čudoviti naravi.

Ocene
Urejenost, videz kraja, čistoča 8;
promet, javni prevozi, kažipoti 10;
namestitev 9;
kulinarična ponudba (hrana, pijača) 10;
ponudba kulturnih vsebin (na dan obiska) 10;
ponudba športnih dejavnosti, rekreacije, zabave 9;
ponudba na področju spominkov, kaj lahko obiskovalec kupi 10;

spletna stran kraja in znamenitosti 10;
TIC – odpiralni čas, profesionalnost, prijaznost 5;
Gostoljubnost, splošni vtis 10.
Skupaj – 91

Dekleti sta pred odhodom že sami pobrskali za številnimi podatki o kraju Bloke, vendar spletna stran občine Bloke nima urejenega zapisa v angleščini, ampak je samo v slovenskem jeziku. Zato je Diane informacije iskala tudi v priročniku o Sloveniji, ki ga je kupila že pred leti, drugače pa se je prepustila toku dogajanja. Prenočišče sta rezervirali prek spleta, vendar sta dejali, da je veliko ponudnikov v zimskem času zaprtih. Izbrali sta apartmaje Lavrič in bili z izbiro več kot zadovoljni.

Na pot sta se odpravili preteklo soboto okoli 11. ure z avtom iz Savinjske doline in prispeli v Bloke okoli ene ure popoldne. Ob prihodu so ju prijazno sprejeli, ju postregli s kavo v baru, ki stoji nasproti apartmajske hiše, nato pa so ju povabili na ogled apartmaja. Navdušenja nad opremljenostjo nista skrivali.

Znanje lokalnega vodiča je bilo osupljivo

Ko sta se nastanili, sta se odločili, da se bosta sprehodita po okolici, vendar je bila večina stvari, ki sta si jih želeli ogledati, zaprtih. Poklicali sta v turističnoinformativni center in spoznali prijaznega gospoda Matjaža, ki ju je povabil na upravno enoto, kjer imajo manjši muzej, ki ga je odprl samo zanju. Na poti do tja jima je pokazal Bloško jezero, ob katerem se turisti velikokrat odločijo za glamping (glamurozno kampiranje) v lesenih hiškah.

»Sprehodili smo se skozi park in tam srečali gospoda iz Anglije. Nisem mogla verjeti. Da, kot zanimivost lahko povem, da ga je imel malo pod kapo. (smeh) Bil je zelo prijazen in prijetno ga je bilo spoznati. No, nato smo se z Matjažem odpravili naprej, do čudovitega manjšega muzeja, ki nam ga je razkazal. Matjaž je domačin in o kraju ve ogromno, nobeno vprašanje ne ostane brez odgovora. Opremil naju je tudi s številnimi brošurami, jaz imam rada brošure, zato mi je priskrbel tudi take, ki razkrivajo zgodovino še iz časov Valvasorja in predstavljajo smučanje na Blokah …« je razložila Diane. »Presenetilo me je, da so zelo dobro pripravljeni na turiste, vse stvari so zapisane tako v slovenščini kot v angleščini, na voljo pa so še druge brošure,« je dodala Tea.

osebni arhiv
Privoščili sta si domač narezek.

Na voljo le dve gostilni

Plusi
Čudovita narava, prijazni in nasmejani ljudje, stara arhitektura vasi (kamnite hiške). 
Minusi
Na določenih infotočkah manjkajo dvojezični napisi, TIC bi lahko pripravil več priročnikov v angleščini, spletna stran je samo v slovenščini, v kraju ni poskrbljeno za večerno dogajanje.

V muzeju je tudi trgovinica s spominki, v kateri sta dekleti našli precej čudovitih izdelkov, ki se jim nista mogli upreti. Tako sta si za spomin kupili repliko bloških smučk, manjšo sliko z bloškim smučarjem in kuhalnice. Ob odhodu iz muzeja sta se dekleti ponovno podali okoli Bloškega jezera in se tam sprehajali dobri dve uri, nato pa sta se počasi odpravili na večerjo.

»Na Blokah ni na izbiro veliko restavracij, pravzaprav samo dve. Matjaž nama je povedal, da se lahko odločiva za turistično kmetijo Slamar, ki slovi po odlični hrani, vendar je bila žal zaprta. Tako nama je na voljo ostala le gostilna Miklavčič, ki stoji nekaj kilometrov stran. Gre za gostilno, v kateri strežejo tradicionalno slovensko hrano. Mislila sem, da bom imela težave, saj sem vegetarijanka, vendar je osebje zelo lepo poskrbelo zame in mi pripravilo domač vegetarijanski krožnik z zeljem in ajdovimi žganci. Še pred tem so naju postregli z odlično gobovo juho. Diane je poskusila štruklje z gobovo omako, za sladico pa sva si privoščili palačinke z domačo marmelado. Več kot odlično in zelo poceni. U, še tole moram dodati, pripravljene imajo menije tudi v angleščini, kar me je zelo presenetilo,« je dejala Tea. Sprehod okoli Bloškega jezera in obilna večerja sta ju utrudili, zato sta se po večerji odpravili v apartma in legli k počitku.

osebni arhiv
Ogledali sta si grad Snežnik in bili navdušeni nad muzejsko zbirko.

Prijaznost, domačnost in gostoljubnost

Cene
Apartmaji Lavrič (apartma, turistična taksa, končno čiščenje, zajtrk) 64,93 EUR; 
Gostilna Miklavčič (gobova juha, ajdovi žganci z repo, skutini štruklji z jurčkovo omako, sestavljena solata, pivo, čaj, radenska, palačinke) 31,90 EUR; 
Kava bar Tanja (kava, bela kava) 2,50 EUR;
Galerija Strman (mala smučka, smučar v okvirju) 18,00 EUR;
Razstavni prostori grada Snežnik 10,00 EUR;
Kavarna na Tržn'c (radenska, kava, bela kava) 5,20 EUR; 
Muzej Bloke (vstopnici) 10,00 EUR;
Picerija Furman (mala pica Komat, tržaška omaka, dnevna solata, pica Sedlo, pivo, limonada, embalaža) 22,00 EUR.
Skupaj – 164,53 EUR

V nedeljo sta se zbudili precej zgodaj, se uredili in odpravili na zajtrk, ki ju je že čakal v baru nasproti apartmajske hiše. »Odličen zajtrk so pripravili. Čakali so naju sveže iztisnjen pomarančni sok, kava, čaj, sadje, misliji in vse ostalo. Povedala sem, da sem vegetarijanka, pa so mi rekli, da če želim še kaj drugega, mi lahko gredo iskat v bližnjo trgovino. Zares moram priznati, da so bili izjemno prijazni in gostoljubni,« je povedala Tea. Po zajtrku sta uredili odjavo iz apartmaja in se odločali, kaj si bosta ogledali. Na voljo jima je bila Martinova pot in ogled Napoleonovega mostu. Nista bili ravno pripravljeni na dolg sprehod po Martinovi poti, pa tudi za jahanje konjev ne, zato sta se odločili za ogled mostu. Povedali sta še, da je na voljo za ogled tudi Križna jama, vendar je v tem času zaprta oziroma je na voljo le večjim skupinam.

Ogledali sta si grad Snežnik

Dekleti sta se odločili, da si bosta ogledali še grad Snežnik, do katerega sta se peljali približno 10 minut iz Nove vasi. V gradu ju je navdušila oprema, ki se je ohranila iz druge polovice 18. stoletja. Navdušeni sta bili tudi nad prijaznim vodičem, ki ju je popeljal po gradu skupaj s slovensko družino, ki živi v Avstraliji. Po ogledu sta se odpravili še do Cerkniškega jezera, si privoščili kosilo v eni izmed picerij, se okrepčali s kavo, nato pa sta se počasi odpravili nazaj, proti Savinjski dolini. »Vsekakor menim, da si je Bloke in okolico treba ogledati v toplejših mesecih. Takrat je na voljo več turističnih atrakcij in ni tako mrzlo. Da, v nedeljo je precej pihalo. Ne bi živela tam,« je v smehu dejala Diane.

Ob koncu sta povedali, da sta na »ženskem izletu« zelo uživali in se imeli skrajno lepo. Vsekakor pa sta se strinjali, da si bosta čas za ogled Blok vzeli še v poletnih mesecih.