Diagnoza rak

Pravočasno odkritje bule ji je rešilo življenje

pk
22. 2. 2017, 20.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Mladi Novogoričanki je življenje rešil program Dora – presejalna mamografija za zgodnje odkrivanje raka in predrakavih sprememb dojk. Sprva na mamograf sploh ni hotela, saj se je bala rezultatov.

osebni arhiv
Zgodnje odkritje raka je bilo ključno za Tjašino ozdravitev.

Tjaša iz Nove Gorice je uspešna 33-letna ženska, ki jo je pred tremi leti kot strela z jasnega doletela diagnoza rak dojk. Ker je njena mama umrla za prav to boleznijo, se je odločila, da opravi pregled. Odšla je na rentgensko slikanje dojk z mamografom, da se prepriča, da je vse v redu. 

»Že pred leti sem slišala za presejalni program Dora za zgodnje odkrivanje raka, a sem s preiskavo odlašala. Bala sem se, kaj bodo pokazali rezultati, zato nisem šla. Ker imamo raka v družini, je namreč verjetnost, da ga dobim, precej večja,« nam je povedala.

Na leto v Sloveniji odkrijejo 1400 rakov dojk, 400 žensk zaradi te bolezni umre.

Ni želela umreti

Doda, da je bila prepričana, da tako mlade pa že ne bo doletela taka bolezen, a se je motila. Na rentgenski sliki se je pokazala manjša bulica. »Doživela sem šok. Ves dan sem jokala. Nikoli ne bom pozabila grozljivih občutkov v sebi. Mislila sem samo še na smrt,« je iskrena. Na srečo je bil njen rak odkrit tako zgodaj, da so ga uspešno pozdravili. Po dveh letih je Tjaša, ki jo je bolezen o sebi naučila veliko, predvsem tega, da mora upočasniti tempo in se boriti proti stresu, zdrava. »Začela sem obiskovati delavnice za osebnostno rast, veliko sem brala o tej bolezni, ki jo mnogi imenujejo kar rak duše, zato sem tudi jaz poskušala ozdraviti svojo ranjeno dušo,« pojasnjuje.

»Predvsem bi rada ženskam sporočila, naj gredo na preiskave. Dora je dragocen program. Če se ne bi takrat odpravila na mamograf, bi bila morda danes že mrtva. Ženske si mislimo, da se nam to ne more zgoditi. To ne drži. Tudi jaz sem bila prepričana, da raka ne bom dobila, pa se je izkazalo nasprotno,« zaključi svoje misli.

STA
Doc. dr. Marko Vudrag poudarja, da presejalni programi Svit, Dora in Zora rešujejo življenja.

Pregledi rešujejo življenja

Predstojnik Območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nova Gorica, doc. dr. Marko Vudrag, ki je tudi predsednik Društva za boj proti raku in drugim kroničnim nenalezljivim boleznim, nam pove, da na Goriškem rak dojk pri ženskah ni več na prvem mestu, kar se pojavnosti bolezni tiče. Po nekaj letih ga je namreč z vrha lestvice izrinil rak kože brez melanoma.

Poudari pomembnost presejalnih programov Svit, Zora in Dora, ki odkrivajo raka. »Dora, ki odkriva raka dojk, je na Goriškem kar uspešen program, vendar bi si želeli, da bi se še več žensk prišlo pregledat. Naj povem, da na nacionalni ravni na leto na novo odkrijejo kar 1400 primerov raka dojk; kar 400 žensk od teh umre. To je nezaslišano, to moramo odpraviti, zato se bomo trudili, da ženske pridejo na pregled,« poudarja Vudrag.