Rakotovorna plaža

Javna plaža na Hrvaškem, ki ni označena kot nevarna, je polna azbesta

U.C.
26. 4. 2024, 13.34
Posodobljeno: 26. 4. 2024, 14.13
Deli članek:

V poletni sezoni polna plaža pri Splitu na kateri se v pesku igrajo majhni otroci, odrasli pa se brezskrbno sončijo na brisačah, je polna ostankov strupenih gradbenih elementov. Mnogim kopalcem se niti sanja ne, v kakšni nevarnosti so, ker se kopajo tam.

Inicijativa "Mjesto koje hoće živjeti 2020"
Azbestni odpadki na plaži v okolici Splita.

Ta na oko nič sumljivo nevarna plaža, z imenom Kosice, se nahaja v mestu Solin v neposredni bližini Splita, v okrožju Vranjic. Smiselno se ji je izogniti. Azbest katerega je v njenem pesku zelo veliko, je zdravju zelo škodljiva snov, celo rakotvorna. Odpadki prihajajo iz tovarne cementa, ki je gradbene odpadke odlagala neposredno v morje. Ta je bila pred leti zaprta, pravnega naslednika, ki bi lahko odgovarjal za okoljske grehe in njihovo odpravo, pa ni.

Za zaprtje te plaže se bori Marijana Grubić, predsednica iniciative Mesto koje hoće živjeti 2020. Iniciativa želi doseči, da se postavijo opozorilne table in začne prepotrebna prenova.  Grubić je za “Slobodno Dalmacijo” povedala: “Inšpekcije, ministrstva, državni nadzorni organ in agencija za varstvo okolja nameravajo reševanje tega problema zamakniti za naslednjih 15 let.” Nič se še ni zgodilo, poteka le prepir, kdo je odgovoren.

Na zahtevo po zaprtju plaže je župan Solina, Dalibor Ninčević, iniciativi povedal, da to ni mogoče, ker samo morje ni onesnaženo: "Ograja plaže bo šele, ko se bo začela sanacija."

Kot poroča Kleinezeitung, je bil obalni del nasproti tovarne po podatkih Agencije za varstvo okolja v načrtu ravnanja z odpadki za obdobje 2023 do 2028 označen kot "črna cona"-območje, močno onesnaženo z odpadki, ki so ostali po dolgotrajnem nepravilnem odlaganju tehnoloških odpadkov in zato zahtevajo sanacijo. Med preiskavami v letu 2019 je bilo ugotovljeno, da je prišlo do onesnaženja s tesno vezanimi gradbenimi ostanki, ki vsebujejo azbest.

Ker pa je ta prostor delno morsko območje, je za pridobitev lokacijskega in gradbenega dovoljenja treba izpolnjevati pravne okvire za pomorska območja in pristanišča, pojasnjujejo na pristojnem organu. Postopek za pridobitev dovoljenja je sprožila Splitsko-dalmatinska županija. Začetek prenovitvenih del je predviden po sprejetju pozitivne uredbe ter po odobritvi sofinanciranja EU in postopku javnega naročanja.