Ljusja Stein

Članico skupine Pussy Riot obsodili na 6 let zapora zaradi širjenja "laži" o ruski vojski

J.V.
27. 3. 2024, 18.30
Posodobljeno: 27. 3. 2024, 18.34
Deli članek:

Sodišče v Moskvi je 27-letno Ljusjo Stein obsodilo v odsotnosti, saj je pobegnila iz hišnega pripora na Islandijo, kjer so ji maja lani podelili državljanstvo.

Profimedia
Skupina Pussy Riot je znana po svojih aktivističnih nastopih.

Članica performativne umetniške skupine Pussy Riot Ljusja Stein je bila v Rusiji v odsotnosti obsojena na šest let zapora zaaradi protivladnih objav na družbenih omrežjih; 27-letnica je bila spoznana za krivo širjenja lažnih novic o ruski vojski, ker je na omrežju X marca 2022 ruske vojake obtožila bombardiranja tujih mest in ubijanja ljudi, poroča Mediazona.

Po podatkih skupine OVD-Info je bilo v Rusiji zaradi izražanja protivladnih stališč od pričetka invazije na Ukrajino februarja 2022 priprtih najmanj 19.855 ljudi. Tistim, ki so spoznani za krive širjenja "lažnih informacij" o ruski vojski, sicer grozi do 10 let zapora.

Sodišče v Moskvi je odločilo, da bo Steinova, ki je pobegnila iz hišnega pripora, začela prestajati kazen, ko bo izročena Rusiji. S kolegico iz skupine Pussy Riot Marijo Aljohino je najprej prebegnila v Litvo, nato pa na Islandijo, kjer sta maja lani prejeli državljanstvo. Tožilstvo je sicer za Steinovo zahtevalo osem let in pol zapora, še piše Mediazona.