Iskalna akcija

Video: O pogrešani deklici Danki še vedno ni sledu, oglasil se je njen oče

D.K.
27. 3. 2024, 07.52
Posodobljeno: 27. 3. 2024, 14.30
Deli članek:

Pogrešane deklice, ki je v torek okoli 13. ure izginila v primestnem naselju Banjsko Polje pri srbskem Boru, ko se je igrala z mamo in bratom, tudi po celonočnem iskanju niso našli, poroča srbski portal Blic.

FB Dušica Stanimirović Nikolić
Danka Ilić

Kot smo že poročali, je včeraj v okolici srbskega Bora izginila dve leti stara punčka Danka Ilić. Skrušena mama Jovana Dragimirović, ki se je le za hip obrnila, upa na srečen konec iskalne akcije. Pravi, da deklica še ne zna govoriti, se pa odziva na ime. Kot je ob začetku iskanja za Blic pojasnila mati deklice, je bila ob izginotju z njo na Banjskem polju, v tistem trenutku pa je bila oblečena v vijolične hlače in olivno zeleno jakno. Danka je izginila, medtem ko je njena mama drugemu otroku dajala vodo. Takoj je poklicala policijo, ki je bila na kraju v 15 minutah, prav tako gasilci, nato pa se je začelo iskanje. Kot še poroča Blic, je punčko nazadnje neki moški videl, kako je hodila proti gozdu.

Zaradi Dankinega izginotja so sinoči v Srbiji prvič uporabili sistem obveščanja za pomoč pri iskanju pogrešanih otrok Amber, ki so ga uvedli lani. Po sprožitvi sistema mediji morajo obveščati javnost o izginotju otroka z najmanj 20-sekundnimi obvestili. Prvih osem ur od izginotja javnost obveščajo na vsake pol ure, po osmih urah pa na vsako uro. Obvestila objavljajo televizijske in radijske postaje, o izginotju otroka pa javnost obveščajo tudi prek spleta, SMS-sporočil, zaslonov na bankomatih, napisov na avtocestah, letališčih, avtobusnih in železniških postajah in podobno.

V včerajšnjem iskanju pa so več kot 15 ur sodelovali policija, gasilci-reševalci, gorska reševalna služba in lovci, deklico so iskali tudi številni občani. Slabe vremenske razmere, dež, jim je pri iskanju povzročal dodatne težave. 

Vsaka minuta šteje, reševalce skrbi bližina jezera

Iskanje Danke je trajalo vso noč, v kateri se je temperatura v Boru in okolici spustila na vsega 6 stopinj Celzija, dež pa je prenehal padati. Člani Gorske reševalne službe so pojasnili, da so v normalnih razmerah dobri pogoji za iskanje, a da je pomembna vsaka minuta, saj gre še za ne dveletno punčko. Maja bo namreč dopolnila dve leti. 

Poleg tega je na območju v vzhodni Srbiji, kjer je izginila dveletna deklica, veliko potokov in gozdov, je za Telegraf povedal župan Bora Aleksandar Milikić. 

Milikić je še pojasnil, da je deklico prvi dan iskalo več kot 350 ljudi, danes pa so se po poročanju Telegrafa v iskanje vključile dodatne enote policije in rudarji iz Bora.

Nad mestom, kjer je izginila deklica, vodi pot v gozd, ki ni strnjen, v njem pa je veliko gostega rastlinja. Nekaj ​​minut vožnje od kraja izginotja je Borsko jezero, ki reševalcem predstavlja dodaten strah.

Gre za ugrabitev ali jo je napadla divjad? 

Kot so za Blic povedali domačini, sosedje sumijo, da gre za ugrabitev. Domačin še dodaja, da so lovci napovedali, da se bodo zjutraj zbrali zaradi suma, da bi punčko lahko napadla divjad.

Po neuradnih podatkih je policija izvedla tudi vse druge operativne akcije, zaslišala vse sumljive osebe in preiskala številne okoliščine v zvezi z izginotjem deklice.

Na družbenem omrežju se je oglasil oče pogrešane deklice, izjavo podali njihovi sosedi

Po besedah ​​sosedov in policistov, ki sodelujejo pri iskanju deklice, je novico o njenem izginotju najbolj dramatično sprejel njen oče, ki je sinoči poklical reševalce, saj je zaradi stresa zbolel, piše Blic.

Prvi sosedje družine Ilić pa so za Blic povedali, da je Banjsko polje mirno naselje, kaj takega pa se je zgodilo prvič. Trajkovićeva pravita, da je jezero, ki ga omenjajo kot velik potencialni problem, daleč stran, da so vrtinci, a da so vse pregledali in da so v iskanju Danke gozd preiskali 15-krat. "Obstaja le možnost, da je nekdo prišel mimo in jo odpeljal. Mimogrede, to je mirno nasilje. Nikomur doslej ni še nihče skrivil niti lasu, kaj šele otroku. Upamo, da se bo končalo z najboljšim izidom," je dejal Trajković, prvi sosed družine pogrešane Danke.

Kot je danes dopoldne poročal Telegraf.rs, starši male Danke dajejo izjavo na policiji. Vpadnice v naselje Banjsko polje pa so blokirane.