Vojna v Ukrajini

Največja jedrska elektrarna v Evropi deluje le še s pomočjo generatorjev, začelo se je odštevanje dnevov

S.R.
3. 11. 2022, 09.46
Posodobljeno: 3. 11. 2022, 10.53
Deli članek:

Rusko obstreljevanje in raketiranje ciljev po vsej Ukrajini se nadaljuje tudi danes. O poškodovani infrastrukturi poročajo iz več ukrajinskih regij, brez električne energije pa je ostala tudi največja jedrska elektrarna v Evropi.

Profimedia
Jedrska elektrarna Zaporožje trenutno obratuje s pomočjo dizelskih generatorjev.

Ruska vojska je v zadnjih napadih poškodovala še zadnje visokonapetostne daljnovode, ki so jedrski elektrarni Zaporožje zagotavljali električno energijo. V nuklearki se lahko tako trenutno zanašajo le še na dizelske generatorje, so po poročanju tiskovne agencije Reuters danes sporočile ukrajinske oblasti. Nuklearka Zaporožja se sicer nahaja na območju, ki je pod nadzorom ruske vojske, a za njeno obratovanje še vedno skrbijo ukrajinski delavci. Po navedbah ukrajinskega operaterja jedrskih elektrarn Energoatom količina goriva, ki ga ima nuklearka na voljo, generatorjem omogoča 15 dni delovanja, nato bo ostala brez elektrike.

Napadi ruske vojske, ki je v zadnjem obdobju na bojišču zabeležila več hudih porazov, so posebej v zadnjem mesecu usmerjeni v ukrajinsko kritično infrastrukturo, s čimer želijo zlomiti ukrajinski odpor. Zaradi napadov na energetsko infrastrukturo so pogosti izpadi električne energije po vsej državi, noči v večjih mestih, vključno s Kijevom, pa so ob varčevanju z energijo skorajda povsem temne. Pogoste so tudi motnje pri oskrbi z vodo, a glede na poročila, ki prihajajo iz ukrajinske prestolnice, življenje tam kljub tegobam teče razmeroma normalno. Čeprav jih čaka težka zima, nič ne kaže na to, da bi jim pošla volja in da bi bili pripravljeni na kakršen koli kompromis z Rusijo.

Ukrajinske oblasti danes poročajo tudi o raketnih napadih na Krivi Rog, največje mesto v osrednji Ukrajini. O eksplozijah poročajo tudi iz Sumija in Harkova, hudi boji pa medtem še vedno potekajo vzdolž celotne frontne črte v Donecku in Lugansku.

Profimedia
Iz ukrajinskih pristanišč je danes izplulo sedem ladij z žitom (fotografija je arhivska).

Izplulo sedem ladij

Kot smo sicer že poročali, so Rusi včeraj preklicali svojo odločitev, da izstopijo iz sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč, ki so jo naznanili po ukrajinskem napadu njihovo črnomorsko floto v pristanišču Sevastopol na Krimu. Kot so pojasnili pri ruskem obrambnem ministrstvu, so prejeli zagotovila, da ukrajina koridorjev ne bo izkoristila za vojaške operacije zoper Rusijo. Iz ukrajinskih pristanišč je tako danes izplulo sedem ladij, ki naj bi po navedbah ukrajinskega ministrstva za infrastrukturo prevažale 290.000 ton žita in drugih živil. Namenjene so v evropska in azijska pristanišča, a več informacij o končnih destinacijah ministrstvo ni razkrilo.