Preiskava

Po zapisu "postal bom profesionalni strelec na šoli" opozorili FBI in učitelje

G.G.
15. 2. 2018, 17.09
Posodobljeno: 15. 2. 2018, 18.05
Deli članek:

19-letni Nikolas Cruz je očitno dlje časa načrtoval pokol na srednji šoli v Parklandu na jugovzhodu Floride.

Profimedia
Nikolas Cruz je na svoj strelski pohod namigoval na instagramu.

Profimedia
Nikolas Cruz

Cruza so lani izključili iz šole. Zakaj točno, vodstvo šole še ni sporočilo, so pa dijaki povedali, da je bil nasilen do bivšega dekleta in njenega novega fanta. Grozil naj bui tudi drugim dijakom, v njegovi torbi pa so našli naboje.

Po izključitvi je na YouTubu objavil posnetekm v katerem je povedal "postal bom profesionalni strelec na šoli". Eden od občanov je opazil posnetek in zadevo prijavil policiji in FBI. Na deviantni um nekdanjega dijaka so bili opozorjeni tudi učitelji in vodstvo šole. Ukrep: Cruzu ni bilo dovoljeno z nahrbtnikom vstopiti na območje kampusa.

Po Cruzovem strelskem pohodu, v katerem je ubil 17 ljudi, so za lokalne medije podali izjave nekateri dijaki in dijakinje. Kar nekaj jih ni bilo presenečenih nad Cruzovim grozodejstvom. "Izgledal je kot tip, ki bi lahko storil kaj takšnega," je dejala ena od dijakinj.

V ameriški javnosti bodo spet razpravljali o prednostih in slabostih izjemno lahkega dostopa do orožja. Nekateri, med njimi tudi znane osebnosti, pa zahtevajo ukrepe - spremembe na področju zakona o orožju, takšne, ki bi omejile otročje lahek dostop do morilskega orožja.