Maščevanje?

FOTO in VIDEO: To je 19-letnik, ki je sejal smrt med učenci

T.L.
15. 2. 2018, 07.35
Posodobljeno: 15. 2. 2018, 08.32
Deli članek:

Objavljeni so posnetki aretacije 19-letnika krvnika. Pred napadom je sprožil alarm, da bi na hodnik zvabil kar največ učencev.

twitter
Strelec

Na valentinovo je v srednji šoli na jugovzhodu Floride umrlo 17 ljudi. S polavtomatsko puško je namreč smrt po šoli sejal 19-letnik, ki se je po smrtonosnem pohodu predal policiji v bližini Coral Springsa, je potrdil šerif okrožja Browarda, Scott Israel.

Gre za nekdanjega učenca šole, ki so ga zaradi težav, ki jih je povzročal, izključili. Nicolas Cruz je se je podal na strelski pohod tik pred zaključkom pouka v sredo.  

Nicolas je v šolo prišel oborožen s polavtomatskim orožjem AR-15, ki ga je, v skladu z ameriško tradicijo, mogoče z lahkoto kupiti v večjem delu ZDA. Tri življenja je vzel pred šolo, v šoli pa je ubil 12 ljudi. Dve žrtvi sta kasneje podlegli poškodbam v bolnišnici.

Izključitev, smrt mame, selitev in domnevno vojaško urjenje

Za Nicolasa pravijo, da je bil "obseden z orožjem", njegovi zapisi na družabnih omrežjih pa da so bili alarmantni. Po izključitvi iz šole naj bi se pred meseci in po smrti mame preselil na sever države. Menda naj bi bil tudi vojaško izurjen, so za ameriške medije povedali viri iz Pentagona, vendar kaj več o tem zaenkrat ni znano. 

Da pa tragedija ni bila še večja, se se je mogoče zahvaliti tudi pripravam, ki so jih nedavno izvedli v šoli za primere napada. Učiteljica angleškega jezika Melissa Falkowski je dejala, da je 19 učencev skrila v omaro, ko je slišala strele, ki so odjeknili po hodnikih šole okoli 14.30 ure po lokalnem času. Tudi veliko drugih učencev si je zatočišče poiskalo v omarah.

Pred napadom sprožil alarm

Vse pa kaže, da je imel napadalec peklenski plan, s katerim je želel ubiti največje možno število ljudi. Pred napadom je namreč sprožil alarm, da bi na šolske hodnike zvabil še večje število učencev. Veliko učencev je bilo - zaradi bližine konca pouka že na hodniku, alarm pa ni nikogar pretirano vznemiril.

"Mislili smo, da gre za protipožarno vajo, saj smo prav danes že imeli eno. Mislili smo, da gre za to, in nismo bili živčni. No, nato pa so se razširile govorice, da gre za napad, in takrat smo vsi začeli bežati," je dejala ena od prič.

"Slišali smo požarni alarm in vsi smo mislili, da je to vaja, saj smo danes enkrat že imeli lažni alarm, zato je tokrat nismo vzeli resno. Naenkrat pa so se slišali streli iz drugega dela šole," je povedal drug učenec za WSVN 7 News.