Oboroževanje

Fitnes: Trump znova napenja bicepse

O.D./Novice Svet24
15. 2. 2018, 06.55
Deli članek:

Več denarja za vojsko, manj hrane za revne

Reuters
Trump je napovedal, da bodo ZDA znova povečale nabor jedrskega orožja in pokazale premoč nad tekmeci.

Ameriški predsednik Donald Trump znova napenja bicepse. Proračun za oborožene imperialne sile se bo znova povečal, v skladiščih pa bo še več nuklearnega orožja.

Trumpov proračunski direktor je napovedal, da bo v proračunskem letu 2019, ki se bo začelo oktobra letos, 984 milijard dolarjev primanjkljaja, obenem pa v isti sapi priznal, da je verjetnejša številka 1200 milijard.

Zakaj takšna odločitev?Nuklearne arzenal se bo tako razširil, da bo večkrat presegel nuklearno kapaciteto vseh ostalih držav. Uresničitev tega načrta bi pomenila prekinitev skoraj 50-letne politike zmanjševanja in omejevanja jedrskega oboroževanja Združenih držav Amerike. »Imeli bomo najmočnejšo vojsko, kar smo jih kadarkoli imeli,« je novinarjem povedal Trump in dodal, da bodo okrepili zalogo prav vseh orožij, ki jih imajo na voljo, s poudarkom na jedrski oborožitvi. »V tej kategoriji bomo vedno številka ena, vsaj dokler sem jaz predsednik,« je prisegel predsednik.

Se ZDA pripravljajo na tretjo svetovno vojno? Kdo je glavni sovražnik? Zakaj dodatno dvigovati napetost? Trump je pojasnil, da gre za odgovor na politiko drugih držav, ki se jedrsko oborožujejo. Pri tem je verjetno imel v mislih Severno Korejo, ki je v zadnjih mesecih izvedla serijo poskusov z raketami dolgega in srednjega dosega. »Če se bodo ustavili, se bomo tudi mi, ampak oni se ne ustavljajo, in ker se ne ustavljajo, bomo v jedrski oborožitvi močnejši in naprednejši od vseh,« je bil jasen voditelj ZDA. 

POLOVICA

Trump je pred štirimi dnevi podprl demokratsko-republikanski sporazum v senatu o povečanju proračunske porabe v naslednjih dveh letih za 300 milijard dolarjev. Malce več kot polovica bo šla za vojsko.

Več za vojsko, manj za revne

V ponedeljek objavljen 4400 milijard dolarjev vreden proračunski okvir ameriškega predsednika Donalda Trumpa za leto 2019 v skladu s pričakovanji jemlje revnim ter daje bogatim in vojski, proračunski primanjkljaj pa povečuje na več kot 1000 milijard dolarjev. Ameriški gospodarski analitiki so ob tem izrazili zaskrbljenost. Od bonov za hrano je odvisnih več kot 40 milijonov Američanov, a Trump predlaga v letu 2019 zmanjšanje porabe za ta program za 17 milijard dolarjev. Manj bo denarja za stanovanjske subvencije, prejemniki bonov za hrano, subvencij in zdravstvenega programa za reveže ter invalide pa bodo morali najti zaposlitev ali pa bodo ostali brez podpore. Je pa Trump držal predvolilno obljubo, da se pokojnin ne bo dotikal.

Veterani Trumpu nasprotujejo

Več kot 150 upokojenih ameriških generalov in admiralov ter več kot 1200 veteranov je na ameriškega predsednika naslovilo prošnjo, naj ne zmanjšuje naporov za diplomacijo in sredstev za nevojaške projekte. »Današnjih kriz ni mogoče rešiti samo z vojno silo,« so zapisali in poudarili, da si morajo ZDA v svetu ustvarjati več priložnosti kot sovražnikov. Trumpov proračunski okvir je sicer le okvir, saj ima glavno besedo pri porabi denarja kongres. Do zdaj še noben predsednikov okvir ni prišel skozi kongres tak, kot je bil vanj poslan. Demokrati že izražajo ogorčenje nad zmanjšanjem porabe za domače socialne in druge programe, skupaj z republikanci so proti krčenju porabe za State Department, nekaj republikancev pa odločno nasprotuje povečanju porabe, kar bo morda vplivalo na projekt infrastrukturne obnove.