Dolgoletni spor

Grški fanatiki proti kompromisu glede imena Makedonije

G.G./STA
4. 2. 2018, 20.00
Posodobljeno: 4. 2. 2018, 20.13
Deli članek:

V središču grške prestolnice Atene se je danes zbralo več deset tisoč ljudi na demonstracijah proti temu, da bi vlada v pogajanjih pristala, da bi bilo v imenu sosednje države Makedonija, ime grške pokrajine.

Reuters
Grki v Atenah protestiraju proti dogovoru o novem imenu Makedonije.

Po podatkih organizatorjev se jih je zbralo 1,5 milijona, po podatkih policije pa 140.000. V Atene so protestniki prišli iz vseh delov Grčije z okoli 2500 najetimi avtobusi, pa tudi s trajekti z otokov. Nad osrednjom trgom Sintagma je plapolala ogromna grška zastava , zbrani pa so vzklikali "Roke stran od Makedonije". poročajo tuje tiskovne agencije.

Med protestniki je tudi bivši grški premier Antonis Samaras iz opozicijske, konservativne Nove demokracije, ki je bil ob začetku spora leta 1991 grški zunanji minister. Prišli so tudi župani, visoki predstavniki grške pravoslavne cerkve in vojaški častniki. Organizatorji so napovedali prihod milijona ljudi, vsekakor pa več kot na protestih pred dvema tednoma v Solunu, ko jih je po navedbah organizatorjev prišlo 400.000, po podatkih policije pa 90.000.

Premier proti fanatizmu

Grški premier Aleksis Cipras je v sporočilu iz svojega urada že komentiral udeležbo. "Milijon protestnikov, ki so si jih predstavljali organizatorji, se je izkazalo za prazne želje. Velikanska večina Grkov je, ne glede na svoja stališča, ocenila, da velikih zunanjepolitičnih vprašanj ne gre urejati s fanatizmom in nestrpnostjo," je sporočil.

Nekdanji podpornik Miloševića proti Makedoniji

Največji še živeči grški skladatelj, ikona levice in upora proti diktaturi v Grčiji, 92-letni Mikis Theodorakis je kot glavni govorec pred zbranimi na osrednjem atenskem trgu pred tem pozval vlado k razpisu referenduma o morebitnem dogovoru o imenu Makedonije. "Makedonija je bila, je in bo vedno grška," je poudaril pred množico. Makedonijo je označil za neligitimno državo. Theodorakis, ki je najbolj znan kot avtor glasbe za film Grk, znan pa je tudi po podpori sedaj že pokojnemu srbskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću, je zatrdil, da si želi Makedonija na račun Grčije razširiti svoje meje.

"Generacije Skopjancev je bilo vzgojenih na tej ideji," je dejal, pri tem pa uporabil razširjeno poimenovanje Makedoncev. "Želijo vstopiti v Nato in EU z našo lastno podporo, da bi nas potem jutri lahko ogrozili s pozicije moči," je še dejal znani skladatelj, ki je med drugim v preteklosti ameriškega predsednika Georgea W. Busha primerjal z nacističnim vodjo Adolfom Hitlerjem.

Dolga brada spora

Zaradi spora, ki se vleče že vse od razpada Jugoslavije pred več kot četrt stoletja, Atene blokirajo nadaljnje približevanje Makedonije Evropski uniji in Natu, članica Združenih narodov pa je lahko postala le pod imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM).

Pogajanja o imenu Makedonije pod pokroviteljstvom ZN so v zadnjem času dobila nov zagon, potem ko je makedonski premier Zoran Zaev sporočil, da je rešitev spora prioriteta njegove vlade. Pred časom so ZN stranema predlagali pet alternativnih imen, ki vsa vključujejo tudi Makedonijo. Tudi grška vlada je naklonjena "sestavljenemu imenu", ki bi vključeval ime Makedonija.

Vendar pa številne grške organizacije ter tudi manjše skrajno desne stranke in stranke levih nacionalistov temu nasprotujejo. Makedonija je namreč tudi pokrajina na severu Grčije.