Ni ji bilo pomoči

Tretja smrtna žrtev zaradi ošpic: umrla 21-letna mamica

J.P./STA
22. 1. 2018, 20.24
Posodobljeno: 22. 1. 2018, 20.27
Deli članek:

V kliničnem centru v Nišu je danes za posledicami ošpic umrla 21-letna mamica. To je že tretja smrtna žrtev te nalezljive bolezni v Srbiji. Kot so dodali, je pokojna rodila v začetku decembra lani, v niško bolnišnico so jo sprejeli prejšnji torek v hudem stanju zaradi ošpic in hujše oblike pljučnice.

Profimedia
Srbski mediji ne poročajo, ali je bila pokojna cepljena proti ošpicam.

Direktor infekcijske klinike v Nišu Miodrag Vrbić je dejal, da je bil 21-letnica bolna približno dva tedna, preden se je oglasila pri zdravniku. Kot je dodal, je umrla kljub vsem medicinskim ukrepom, ki so jih sprejeli zaradi njene bolezni.

Vrbić je pojasnil, da je bila mlada mamica bolj izpostavljena bolezni zaradi nedavnega poroda. Njen dojenček ima tudi vse simptome ošpic, vendar njegovo življenje ni ogroženo. Srbski mediji ne poročajo, ali je bila pokojna cepljena proti ošpicam. Prav tako tudi niso objavili podrobnosti o zdravstvenem stanju ostalih članov njene družine.

Več kot 1220 primerov

Mlada mamica je druga smrtna žrtev zaradi ošpic na območju Niša, potem ko je zaradi zapletov 2. januarja umrl dveletni deček, ki ni bil cepljen. Ženska iz Niša je tretja smrtna žrtev v Srbiji od začetka lanskega oktobra, ko so se soočili z začetkom epidemijo ošpic.

Do konca prejšnjega tedna so v Srbiji ter na severu Kosova zabeležili več kot 1220 primerov ošpic. Najmlajša obolela oseba je stara mesec in pol, najstarejša 60 let. Več kot 90 odstotkov okuženih z ošpicam v Srbiji ni bilo cepljenih ali ni podatkov o tem, ali so bili cepljeni. Približno tretjino obolelih so prepeljali v bolnišnice. Zaplete zaradi pljučnice so zabeležili v 154 primerih.