Obsodil nasilje

Papež se je postavil na njihovo stran, čeprav so požgali več cerkva

J.P./STA
17. 1. 2018, 17.37
Posodobljeno: 17. 1. 2018, 17.44
Deli članek:

Papež Frančišek je med današnjo mašo mestu Temuco v Čilu obsodil uporabo nasilja v boju za pravice avtohtonih prebivalcev. V Čilu je bilo namreč v teh dneh in pred njegovim prihodom požganih več cerkva, za kar so najverjetneje odgovorni staroselci.

Profimedia
Papež bo svojo pot v četrtek nadaljeval v Peruju, kjer bodo pravice staroselcev prav tako ena od osrednjih tem.

Mašo je daroval v vojaškem oporišču Maquehue, kjer so se po njegovih besedah "dogajale hude kršitve človekovih pravic". V času diktature Augusta Pinocheta v 70. letih prejšnjega stoletja je bil namreč tam eden glavnih zaporov v regiji. Tam so zabeležili številne primere mučenja in usmrtitev političnih zapornikov.

"To mašo posvečamo vsem, ki so trpeli in umrli, ter tistim, ki vsakodnevno nosijo breme teh krivic," je povedal papež Frančišek, ki je zbrane nagovoril v jeziku avtohtonega ljudstva Mapuči. Pozdravil je tudi pripadnike drugih ljudstev, ki živijo na območju.

Papež bo svojo pot v četrtek nadaljeval v Peruju, kjer bodo pravice staroselcev prav tako ena od osrednjih tem.

Medtem pa je bil kritičen do uporabe nasilja v boju za pravice staroselcev. "Vztrajati moramo, da kultura vzajemnega spoštovanja ne more temeljiti na nasilju in uničevanju, ki zahteva človeška življenja," je povedal med mašo, posvečeno integraciji avtohtonih ljudstev. "Ne moreš zahtevati priznanja z uničevanjem drugih, saj to vodi samo v več nasilja in delitev," je poudaril.

Več napadov

V regiji Araukanija, katere prestolnica je Temuco, so danes z zažigalnimi bombami napadli več cerkva, pri čemer so na krajih napada ponekod našli letake s pozivi k spoštovanju pravic Mapučev. Tri cerkve so napadli tudi v torek, ko je bil papež še v prestolnici Santiago de Chile, več napadov pa se je zgodilo tudi pred njegovim prihodom v državo.

Danes so zažgali tudi tri helikopterje gozdarskega podjetja, pri čemer sta bila dva uničena.

Mapuči, ki poleg Čila živijo tudi v Argentini, so s čilskimi oblastmi v dolgoletnem in občasno krvavem konfliktu. V 17-milijonskem Čilu jih je okoli 700.000, oblastem očitajo diskriminacijo in zlorabe, zahtevajo pa tudi vrnitev svojega ozemlja, ki je trenutno v rokah gozdarskih podjetij.