Islamistična grožnja

"Imamo otroke, ki so jim v 'šolah' na ozemlju IS oprali možgane"

S.R./STA
16. 12. 2017, 17.02
Deli članek:

Med potencialno nevarnimi osebami v Nemčiji je tudi majhen odstotek žensk in otrok.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Odstotek žensk in otrok med trenutno 720 zaznanimi osebami v Nemčiji, ki bi lahko predstavljale islamistično grožnjo, je v obsegu nizke enomestne številke, so danes povedali viri v nemških varnostnih službah. Po njihovih navedbah je potencialno nevarnih torej nekaj deset žensk in otrok.

Vodja nemške domače obveščevalne službe, Urada za zaščito ustave (BfV), Hans-Georg Maassen je namreč pred dnevi posvaril pred potencialno nevarnostjo, ki jo predstavljajo soproge in otroci borcev skrajne Islamske države (IS), ki se po porazih v Iraku in Siriji zdaj vračajo v Nemčijo.

"Imamo otroke, ki so jim v 'šolah' na ozemlju IS oprali možgane in jih močno radikalizirali," je pojasnil in dodal, da so mnogi od teh otrok zdaj že najstniki in so lahko zelo nevarni. Pogosto so močno radikalizirane tudi soproge borcev IS. Mnoge od njih se po besedah Maassna tako globoko identificirajo z ideologijo IS, da bi jih bilo treba pravzaprav uvrstiti med same džihadiste. Koliko je takšnih oseb, ni povedal.

Številni borci IS iz Nemčije so sicer na bojiščih v tujini umrli, a tistim, ki imajo nemško državljanstvo in se želijo vrniti, nemške oblasti tega ne morejo preprečiti.