Nova vlada

Svobodnjaki prevzeli notranje, obrambno in zunanje ministrstvo

S.R./STA
16. 12. 2017, 17.44
Posodobljeno: 16. 12. 2017, 18.58
Deli članek:

V novi avstrijski vladi bodo svobodnjaki (FPÖ) prevzeli notranje, obrambno in zunanje ministrstvo, ljudska stranka (ÖVP) pa finančno, gospodarsko in pravosodno področje.

Reuters
Avstrijski premier Sebastian Kurz in vodja svobodnjakov Heinz-Christian Strache.

Nova vlada bo imela 16 članov, od tega 13 ministrov, kanclerja in dva državna sekretarja. Sedem ministrov in kancler prihaja iz ljudske stranke, šest iz vrst svobodnjakov. Vsaka stranka bo imela še po enega državnega sekretarja. Edini dosedanji član vlade iz vrst ÖVP, ki bo tudi v novi vladi, je prihodnji kancler Kurz.

"Predsednik (Alexander Van der Bellen) je bil jasen, da želi, da pravosodno in notranje ministrstvo pripadeta različnim strankam," je povedal Kurz. Njegovi zahtevi so ugodili.

Nova vlada, ki jo bo kot kancler vodil 31-letni Kurz, bo pred avstrijskim predsednikom po napovedih prisegla v ponedeljek.

Notranji minister pa bo 49-letni generalni tajnik stranke Herbert Kickl, ki je bil doslej bolj kot po obrazu znan po besedah. Po navedbah časnika Der Standard je namreč pisal govore zdaj že pokojnemu Jörgu Haiderju in besedila na plakatih Stracheja. Vodil bo resor, ki ne le da je eden najpomembnejših v vladi, ampak je tudi posebnega pomena za njegovo stranko - varnost in odnos do tujcev sta najbolj priljubljeni temi svobodnjakov.

Podobno težo ima obrambno področje, ki ga bo prevzel 41-letni Mario Kunasek, dosedanji vodja stranke na avstrijskem Štajerskem. Po izobrazbi avtomehanik in poklicni vojak je bil po pisanju Der Standarda doslej večinoma nevpadljiv. Tudi v deželnem zboru je zastopal mehkejšo linijo FPÖ, ki je tudi že sodelovala z Zelenimi in komunisti (KPÖ).

Zunanja ministrica bo postala 52-letna nestrankarska publicistka in strokovnjakinja za Bližnji vzhod Karin Kneissl, ki jo je predlagal FPÖ. "S tem nadaljujemo tradicijo neodvisnih zunanjih ministrov," je povedal Strache, ki bo podkancler in minister za šport. Nekdanja diplomatka govori šest jezikov, tudi arabsko in hebrejsko, Avstrijci pa jo poznajo tudi kot politično analitičarko, ki pogosto nastopa na televiziji.

Minister za infrastrukturo in promet bo neuspešni kandidat svobodnjakov na lanskih predsedniških volitvah v državi Norbert Hofer. Za socialne in zdravstvene zadeve bo skrbela nekdanja poslanka Beate Hartinger, za državne finance Hubert Fuchs, ki je pomagal spisati gospodarski program FPÖ.

Tesna sodelavka Kurza Elisabeth Köstinger iz ÖVP bo le nekaj tednov po tem, ko je bila izvoljena za predsednico parlamenta, prevzela vodenje ministrstva za kmetijstvo in turizem. Novi predsednik parlamenta pa bo sedanji notranji minister Wolfgang Sobotka.

Nekdanja vodja avstrijskega mobilnega operaterja A1 Margarete Schramböck iz ljudske stranke bo ministrica za gospodarstvo in digitalne zadeve. Vodja dunajske ÖVP Gernot Blümel bo pristojen za EU, medije, umetnost in kulturo. Namestnik rektorja dunajske univerze Heinz Fassmann pa bo minister za izobraževanje. Novi finančni minister bo nekdanji vodja UNIQA v Avstriji Hartwig Löger, molekularna biologinja iz avstrijske Štajerske Juliane Bogner-Strauss pa bo pristojna za področje žensk, mladih in družine.