Svet

Javo stresel močan potres

J.P./STA
15. 12. 2017, 20.29
Posodobljeno: 15. 12. 2017, 20.30
Deli članek:

Indonezijski otok Java je danes stresel potres z magnitudo 6,5, je sporočil ameriški geološki inštitut. Zaenkrat poročajo zlasti o gmotni škodi, po nekaterih navedbah naj bi potres terjal tudi žrtve, a podrobnosti še niso znane.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Žarišče potresa je bilo manj kot kilometer jugovzhodno od obalnega mesta Cipatujah na zahodu Jave na globini 91 kilometrov.

Tiskovni predstavnik agencije za naravne nesreče Sutopo Nugroho je povedal, da so bile poškodovane hiše v mestu Tasikmalaya, približno 50 kilometrov od žarišča potresa.

Indonezijska agencija za meteorologijo, klimatologijo in geofiziko je magnitudo potresa ocenila na 7,3 ter za provinci Zahodna in Osrednja Java izdalo opozorilo pred cunamijem.

Indijski nacionalni center za informacije o oceanih je medtem sporočil, da za države ob Indijskem oceanu ni nevarnosti cunamija.

Indonezija leži na ognjenem obroču, za katerega so značilni številni potresi in ognjeniška dejavnost. Decembra lani je zahodno provinco Aceh stresel potres, ki je zahteval več kot 100 smrtnih žrtev, številni so bili poškodovani, več deset tisoč pa jih je ostalo brez domov.

Novembra pa je na otoku Bali bruhal ognjenik Agung, zaradi česar so morali evakuirati več deset tisoč ljudi.